Burse - Fonduri mutuale

Cel mai bun început de an pentru IPO-uri pe pieţele europene din 2007 încoace

Cel mai bun început de an pentru IPO-uri pe pieţele...

Autor: Roxana Pricop

11.04.2014, 00:04 280

Valoarea cumulată a ofertelor publice iniţiale (IPO-uri) derulate de companii, în Europa, în vederea listării la bursă a fost de 11,4 miliarde de euro în primele trei luni ale anului, acesta fiind cel mai bun debut de an din 2007, potrivit raportului IPO Watch Europe Survey emis de firma de consultanţă PwC.

Aşteptările consultanţilor PwC sunt că entuziasmul investitorilor de a participa la IPO-uri va continua şi în al doilea trimestru, perioadă în care cel puţin 25 de companii sunt aşteptate  să facă IPO-uri de 3,8 miliarde de euro.

Primul trimestru con­tinuă activitatea ri­dicată din ultimul tri­mestru al anului trecut, când companiile au derulat IPO-uri de peste 14 miliarde de euro în Europa.

„În ultimele două trimestre am asistat la tranzacţii mari, la nive­luri ridicate de sub­scriere din partea in­ves­titorilor şi la perfor­manţe bune ale com­pa­niilor postlistare; toate sunt semne ale unei ferestre larg des­chise pentru IPO-uri. Vedem încă o anumită precauţie reziduală în piaţă: candidaţii la IPO-uri trebuie să prezinte o poveste bună şi bine fundamentă dacă vor să devină «deal-uri dorite»“, a spus Richard Weaver, partener la PwC.

Este o veste bună pentru România, care are programată pentru luna iunie IPO-ul Electrica. Compania trebuie să strângă o cerere de la investitori de până la un miliard de dolari, potrivit estimărilor făcute de statul român.

Primul trimestru nu a fost deloc uşor pentru pieţele financiare având în vedere că fluxuri importante de capital s-au retras de pe pieţele emergente ale lumii.

Cu toate acestea, companiile euro­pene au reuşit să strângă de la in­ves­titori prin IPO-uri un total de 11,4 mi­liarde de euro.

În comparaţie, piaţa europeană de IPO-uri a fost de 3,3 miliarde de euro primul trimestru al anului 2013, iar în ul­timul trimestru al anului trecut IPO-urile au strâns peste 14 miliarde de euro.

În primul trimestru, cele mai mari IPO-uri au avut loc pe bursa de la Londra, în valoare cumulată de 6 mi­liarde de euro, urmate de IPO-urile de la bursa Euro­next cu o valoare cu­mu­lată de 2,1 mi­liarde de euro şi de bursa nordică OMX cu IPO-uri de 1,9 miliar­de de euro.

În regiune, bursa din Varşovia a avut zece IPO-uri în valoare de 18 mi­lioane de euro, de trei ori mai mici decât în primul trimestru al anului 2013. La Bucureşti, nu a avut loc niciun IPO.

Companii care au derulat IPO-uri în primul trimestru au provenit din indus­trie, sectoarele  serviciilor, al teleco­municaţiilor şi financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO