Burse - Fonduri mutuale

Cei mai buni administratori de fonduri fac dezvaluiri din culise

Cei mai buni administratori de fonduri fac dezvaluiri din culise

Click pentru imaginea marita

11.01.2008, 18:46 46

Volatilitatea ridicata si corectiile bursiere de durata din 2007 au pus la grea incercare administratorii de fonduri mutuale. Daca unii dintre acestia s-au straduit sa mentina randamentele fondurilor de investitii peste rata inflatiei, altii au avut obiective mai curajoase: sa bata indicii bursieri.
Doar trei administratori au reusit: KD Investments cu fondul de actiuni KD Maximus, SIRA cu fondul de actiuni Omninvest si BT Asset Management cu BT Maxim, fond de actiuni.
Cat din randamentul anual al fondului administrat a fost inspiratie si cat transpiratie?
"In perioada corectiilor bursiere am diminuat expunerea pe actiuni pana la 70% din activele fondului de actiuni si ne-am refugiat in depozite bancare si titluri lichide. Ulterior, am cumparat actiuni de pe Bursa, profitand de preturile mici", spune Jan Pricop, director general adjunct al societatii de administrare KD Investments. Fondul de actiuni KD Maximus este liderul industriei cu un randament anual de 29,7%.
"Am sesizat ca va fi o corectie de durata. Astfel ca am incercat sa conservam pe cat posibil randamentul de aproximativ 40% obtinut de fondul KD Maximus in vara", spune Pricop de la KD Investments.
"In luna iulie am iesit de pe SIF-uri si am intrat pe actiuni de pe RASDAQ, mai exact titluri ale companiilor din alimentatie publica, materiale de constructii si din sectoare de activitate adiacente industriei petroliere", explica Marius Olteanu, directorul executiv al societatii de administrare a investitiilor SIRA.
Fondul de actiuni Omninvest a incheiat anul cu un randament anual de 24,8%.
Finalul lunii iulie a marcat inceputul unei deprecierii agresive a titlurilor societatilor de investitii financiare (SIF-uri), care a continuat pana la sfarsitul anului.
"Randamentul anual obtinut de Omninvest se bazeaza pe marcarea profitului pe bluechip-uri si prin vanzarea actiunilor detinute la SIF-uri. Plasamentele facute pe RASDAQ au contribuit in egala masura la obtinerea unei cresteri anuale de 24,8%", spune Marius Olteanu de la SIRA.
Portofoliul de actiuni al fondului BT Maxim a fost structurat pe doua directii: actiunile lichide si stabile de pe Bursa, care au detinut si ponderea cea mai ridicata, si actiunile companiilor de pe RASDAQ, subevaluate si cu lichiditate redusa, potrivit lui Radu Hanga, directorul general al societatii BT Asset Management.
"Scaderile bursiere au fost compensate si de actiunile implicate in majorari de capital", continua Hanga. Fondul BT Maxim a inregistrat un randament anual de 24,7%.
Toate cele trei fonduri mutuale au plasat in actiuni peste 70% din active pe tot parcursul anului.
"Expunerea pe actiuni a fondului Omninvest nu a coborat sub 80% din active pe tot parcursul anului 2007", spune Olteanu de la SIRA.
Hanga de la BT AM afirma ca plasamentele fondului BT Maxim pe piata actiunilor s-au situat la nivelul de 70-75% din active anul trecut.
"E bine sa ai in portofoliu cativa emitenti semnificativi cu o pondere importanta si constanta in portofoliu si care sa sustina randamentul fondului pe tot parcursul anului," conchide directorul general adjunct al KD Investments.
Chiar daca sunt primii pe podiumul fondurilor mutuale, cei trei administratori nu se feresc sa recunoasca ca 2007 a fost un an foarte dificil pentru piata de capital, si implicit pentru industria fondurilor mutuale.
"Anul trecut a fost un an mai volatil decat 2006. Pe durate scurte de timp, au avut loc miscari bruste si de amplitudini foarte mari pe Bursa, care au avut in spate un comportament tipic speculativ al investitorilor", este de parere Marius Olteanu de la SIRA.
Ritmul de crestere a activelor fondurilor mutuale s-a temperat la 50% in 2007, pana la 954 de milioane de lei la sfarsitul lunii decembrie. In 2006, activele fondurilor mutuale au crescut cu 86%.
Numarul fondurilor nou-intrate in industrie a fost de trei, doar o singura societate de administrare fiind lansata anul trecut.
Cu toate acestea, administrarea de active s-a imbunatatit din punct de vedere calitativ, primele doua fonduri mutuale din piata reusind sa atinga sau sa depaseasca cel putin doi indici bursieri, este de parere directorul executiv al SIRA.
Pentru 2008, primii trei administratori de fonduri dupa valoarea randamentelor nu au estimari optimiste.
"Uitandu-ma la ultimele patru luni, cred ca 2008 va fi mai volatil decat anul trecut, marcand inceputul unui trend descendent," spune Olteanu de la SIRA.
Hanga de la BT AM vede un 2008 dificil, piata locala de capital fiind afectata in egala masura de contextul international, cat si de volatilitatea monedei nationale.

Cel mai bun fond inchis a adus un castig de 50%
Randamentul maxim in administrarea investitiilor a fost atins de fondul inchis de investitii FAPT in 2007, administrat de societatea Globinvest din Cluj, care a incheiat anul trecut cu un randament anual de peste 50%.
"Obtinerea randamentului a fost posibila ca urmare a achizitiilor de actiuni la preturi avantajoase, pe trendul scaderii preturilor la bursa", declara Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest, adaugand ca strategia fondului a permis achizitionarea de actiuni cu o lichiditate mai mica.
Fondurile inchise de investitii pot face expuneri pe emitenti mai putin lichizi si sa adopte o strategie mai agresiva, beneficiind de restrictiile investitionale mai laxe decat cele ale fondurilor mutuale.
STK Emergent, fond de investitii private cu plasamente pe piata actiunilor, a marcat un randament de 48,7% anul trecut. Cu plasamente de peste 90% din active pe piata actiunilor, fondul inchis de investitii BT Invest, administrat de BT Asset Management, a obtinut un randament anual de 8,6% la finele lunii decembrie.
Fondurile mutuale au atins in 2007 un randament maxim de 29,7%, obtinut de fondul de actiuni KD Maximus. Nici principalii indici bursieri nu au depasit pragul de 50%, cea mai ridicata crestere de 32% fiind raportata de BET-C anul trecut.
"Fiind un fond inchis, nu am avut niciodata presiunea rascumpararilor si a limitelor de diversificare impuse fondurilor deschise", explica Cenan de la Globinvest.
Anul trecut, administratorii FAPT au facut o schimbare majora in portofoliul fondului, dominat in 2006 de actiunile societatilor de investitii financiare (SIF-uri). Principalele plasamente au fost in 2007 actiunile Bancii Transilvania, Broker Cluj, Rompetrol Well Services si Mecanica Ceahlau, alaturi de actiunile Iproeb de pe RASDAQ. In 2006, alaturi de actiunile SIF5, SIF2 si SIF1, titlurile Condmag si cele ale BRD au atras cel mai important volum de active.
Corectiile bursiere din toamna acestui an au injumatatit randamentul anual al fondului inchis administrat de Globinvest, in conditiile in care la sfarsitul lunii iulie FAPT marca un randament de peste 102,4%.
Alaturi de FAPT, societatea Globinvest administreaza inca doua fonduri inchise de investitii: Fondul Privat Comercial (FPC) si Euroglobinvest, primul fond inchis cu plasamente pe pietele internationale. FPC a obtinut in 2007 un randament de 12,47%, in timp ce Euroglobinvest, lansat in noiembrie, a inregistrat un plus de 3,12% la sfarsitul anului 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO