Burse - Fonduri mutuale

Cei care vor să împrumute statul român şi să primească dobânzi chiar şi de 4% pe an mai au 4 zile la dispoziţie. Până luni, 23 noiembrie, s-au strâns 1,2 miliarde de lei

Cei care vor să împrumute statul român şi să...

Autor: Liviu Popescu

23.11.2020, 18:59 2136

Din 9 noiembrie 2020 şi până pe 27 noiembrie 2020 Ministerul Finanţelor vinde titluri de stat Fidelis pentru populaţie, pentru care plăteşte dobânzi chiar şi de 4% pe an, aceasta fiind a doua ofertă adresată exclusiv investitorilor persoane fizice după cea din vara acestui an.

Aşadar în această săptămână se încheie subscrierea pentru Fidelis, ediţia toamnă 2020, ceea ce înseamnă că ulterior titlurile de stat vor ajunge la bursa de la Bucureşti, acolo unde investitorii –atât cei care au subscris cât şi cei care nu au făcut-o, vor putea tranzacţiona titlurile de stat, preţul evident fluctuând în funcţie de cerere şi ofertă.

Până pe 23 noiembrie 2020 subscrierile se ridicau la 1,2 miliarde de lei, arată calculele realizate de ZF.

Astfel, cel mai ridicat interes al investitorilor este pe tranşa denominată în euro, respectiv 119 mil. euro (581,5 mil. lei), cea cu scadenţa pe 5 ani şi pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă de 1,85% pe an. Cu alte cuvinte tranşa în euro are jumătate din totalul subscrierilor persoanelor fizice.

Pe de altă parte, tranşa pe 1 an, cea cu 3,5% dobândă pe an, înregistra împrumuturi de 370 mil. lei, iar cea cu scadenţa pe trei ani şi o dobândă de 4% pe an, avea împrumuturi de la persoanele fizice de 254 mil. lei.

Cele trei emisiuni sunt adresate exclusiv persoanelor fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri este de 5.000 lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 euro. Subscrierile sunt irevocabile.

Subscrierile se pot realiza fie prin intermediul sindicatului bancar – format din Banca Transilvania, BRD şi BCR, sau prin intermediul brokerilor de la bursa românească​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO