Burse - Fonduri mutuale

Cehii vor produce componente la Avioane Craiova

22.07.2008, 19:43 31

Producatorul de aeronave, piese si componente pentru aeronave Avioane Craiova (AVIO), care urmeaza sa fie achizitionat de catre compania ceha AERO Vodochody, va produce piese de schimb si componente pentru diverse tipuri de aparate de zbor, potrivit presedintelui AVAS Theodor Atanasiu.
AERO Vodochody a castigat saptamana trecuta licitatia initiata de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru privatizarea Avioane Craiova. Oferta inaintata de catre compania ceha a fost cea mai buna dintre cele trei depuse pentru Avioane Craiova, depasind astfel ofertele companiei italiene Alenia Aeronautica precum si a celei romanesti INAV Bucuresti, contractul de privatizare urmand sa fie semnat in maximum o luna de zile conform directorului general al companiei, Ionel Anatolie Boldisor.
AERO Vodochody urmeaza sa plateasca circa 16,3 mil. euro pentru achizitia fabricii din Craiova, dintre care
4,2 milioane de euro reprezinta pretul pentru pachetul majoritar. Capitalului de lucru va fi asigurat prin circa
3,3 milioane de euro, in vreme ce compania ceha doreste sa realizeze investitii tehnologice in valoare de 8,8 milioane de euro in decursul a cinci ani, din care jumatate in primul an de la preluarea companiei.
Conform presedintelui AVAS, Theodor Atanasiu, AERO Vodochody va produce la uzina achizitionata piese de schimb si componente pentru diverse tipuri de aparate de zbor.
Atanasiu nu poate spune ce se va intampla cu numarul de angajati pe care Avioane Craiova il are in prezent, deoarece statul nu a pus conditii privind pastrarea salariatilor, intrucat Uniunea Europeana interzice acest lucru.
"Fie vor aduce utilaje extraordinar de performante pentru a inlocui oameni, fie pe tehnica actuala vor pastra aproximativ numarul actual de angajati si vor face investitiile respective in cresterea productivitatii", a afirmat Atanasiu, citat de Mediafax.
El a precizat ca planul de afaceri al companiei cehe se refera la productia de piese de schimb si componente pentru diverse aparate de zbor, fie pentru cele produse de companie, fie pentru cele ale partenerilor pentru care sunt furnizori.
Nici directorul general al Avioane Craiova nu poate spune deocamdata ce se va imtampla cu numarul de salariati din cadrul companiei, clauzele tranzactiei si planul de investitii urmand sa fie discutate cu reprezentatii companiei cehe in decursul acestei saptamani.
Conform AVAS, AERO Vodochody Cehia este cel mai mare producator de avioane militare cu reactie de antrenament, compania producand peste 6.500 de avioane de constructie proprie, reprezentand circa doua treimi din productia mondiala. Productia totala a companiei se ridica la peste 11.000 de avioane.
AERO se ocupa de dezvoltarea, productia, testarea, repararea, intretinerea si modernizarea avioanelor militare de antrenament si lupta, a pieselor pentru industria aeronautica, de dezvoltarea si productia avioanelor de transport multifunctionale, de cooperari in productia de avioane si elicoptere si de exploatarea unui aeroport international privat. Capitalul social al companiei este de 192,9 milioane euro.
Avioane Craiova nu se afla intr-o situatie financiara tocmai buna in momentul de fata, compania inregistrand anul trecut pierderi de 7,6 milioane de lei (2,2 milioane de euro), de sase ori mai mari fata de cele din anul precedent, in vreme ce afacerile nete ale companiei au scazut cu circa 5,8%, de la 23,8 milioane de lei in 2006 la 23,4 milioane de lei (7 milioane de euro) in 2007. In acelasi timp, cheltuielile companiei au crescut cu 21,7%, de la 26,4 milioane de lei in 2006 la circa 32,2 milioane de lei anul trecut.
Pentru anul acesta, Avioane Craiova estimeaza o crestere a afacerilor la circa 30 de milioane de lei, potrivit raportului anual transmis catre RASDAQ, peste doua treimi din cifra de afaceri fiind asigurate prin contracte interne.
Dupa anuntarea castigatorului licitatiei de catre AVAS, actiunile companiei din Craiova au sarit cu aproape 26% miercurea trecuta, pana la un maxim de 17 lei/actiune, insa au scazut joi si vineri cu circa 20,6%, pana la un pret de 14,1 lei/actiune. Inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri titlurile Avioane Craiova se tranzactionau in crestere cu 6,8%. La pretul de 15,7 lei/actiune, capitalizarea companiei este de 4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO