Burse - Fonduri mutuale

Cehii nu au prins rădăcini pe piaţa financiară

Autor: Ciprian Botea

27.10.2013, 18:40 106

Fondul de investiţii PPF este singurul investitor ceh cu prezenţă pe piaţa financiară din România, fiind acţionar minoritar al companiei de asigurări Generali, controlată de grupul italian cu acelaşi nume. PPF a ajuns însă să aibă doar o legătură tangenţială cu piaţa românească după ce anul acesta a cedat italienilor o parte din acţiunile deţinute la Generali şi a rămas fără niciun reprezentant în conducerea asigurătorului.

Cehii au ajuns la începutul anului la un acord cu grupul Generali, prin care italienii vor prelua pentru 2,5 miliarde de euro participaţia de 49% deţinută de PPF în cadrul joint-venture-ului Generali PPF, structura care coordonează operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale asigurătorului italian. PPF va ieşi complet de pe piaţa locală a asigurărilor până la sfârşitul anului viitor, conform acordului încheiat cu gupul Generali.

PPF mai deţine în prezent 24% din acţiunile joint-venture-ului, care controlează compania Generali Ro­mânia cu o participaţie de aproape 85%. PPF mai deţine direct 15% din Generali România prin intermediul unui vehicul înregistrat în Olanda - Iberian Structured Investment.

Istoria PPF pe piaţa financiară locală a început în 2006, când fondul de investiţii controlat de miliardarul ceh Petr Kellner a încercat pre­luarea Romexterra (actuala Nex­tebank). Deşi ajunseseră la o participaţie de 20% din acţiunile băncii, cehii au pierdut lupta pentru Romexterra în favoarea ungurilor de la MKB.

Ulterior, PPF s-a îndreptat către piaţa asigurărilor şi a cumpărat compania RAI Asigurări de la fostul preşedinte al CSA Daniel Tudor. În 2007, cehii au preluat compania Ardaf (care în 2011 a fuzionat cu Generali) de la omul de afaceri Ovidiu Tender.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO