Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei a ajuns pe Bursă: BCR promite că se va împrumuta anual cu 0,5-1,5 miliarde de lei

Cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei a ajuns pe...

Autor: Tibi Oprea

20.12.2019, 00:07 887

BCR, a doua cea mai mare bancă din România, a listat joi la Bursa de la Bucureşti cea mai mare emisiune de bonduri în lei din istoria pieţei de capital locale, o finanţare de 600 mil. lei cu o dobândă fixă de 5,35% pe an, şi spune că va mai apela la mecanismele pieţei de capital în următorii ani pentru a-şi consolida bilanţul şi a-şi diversifica sursele de finanţare. 

„Avem în plan emisiuni pe aproxi­mativ patru, cinci ani de acum înainte. Ţintim sume care variază între 0,5 mld. lei şi 1,5 mld. lei. Desigur că acestea pot depinde de volumul de business, de cum va evolua cartea de reglementare. Va fi cam o emisiune pe an în urmă­torii cinci ani. Pot fi instrumente, nu doar emisiuni de obligaţiuni“, spune Ioana Tănase, director executiv cor­porate finance la BCR, prezentă joi la sediul BVB cu ocazia listării acestei emisiuni.

Joi, BCR a listat 1.200 de bon­duri cu o valoare nominală de câte 500.000 de lei, după ce a vândut către investitori instituţionali, în principal din România, instrumente financiare de 600 mil. lei pentru a se alinia unor cerinţe europene.

„Credem foarte mult în potenţialul pieţei de capital din România, atât din punctul de vedere al diversificării instrumen­telor la care investitorii vor avea acces, cât şi din punctul de vedere al adâncimii acestei categorii de instru­mente“, spune Ser­giu Manea, CEO al BCR.

Obligaţiunile au fost oferite spre subscriere începând din data de 5 de­cembrie 2019 până în data de 12 de­cembrie 2019. Ioana Tănase spune că administratorii de investiţii au subscris 40% din ofertă. Cel mai probabil Erste Asset Management a avut cea mai mare pondere, dar această informaţie va fi publicată în raportul financiar aferent lunii decembrie. „În proporţie de aproximativ 40% am avut administratori de active (care au subscris - n. red.). Au fost fonduri de pensii, instituţii financiare interna­ţionale, am avut susţinere din partea BERD în acest exerciţiu, şi am avut companii de asigurări. Acestea sunt cele patru tipuri de investitori pe care

i-am avut în această emisiune. Focusul a fost pe investitori instituţionali locali. Sunt şi câţiva străini, dar în cea mai mare parte sunt investitori locali“, spune Ioana Tănase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO