Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare bursă americană pune beţe în roate megafuziunii burselor europene

Cea mai mare bursă americană pune beţe în roate...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

02.03.2016, 00:04 1344

Intercontinental Exchange (ICE), pro­prie­tarul bursei din New York (NYSE), a anunţat marţi că se gândeşte să facă o contraofertă pentru achi­ziţia bursei din Londra (LSE), ceea ce poate împie­dica pla­nurile LSE de a fuziona cu Deutsche Boerse, compania-mamă a bursei din Frankfurt.

LSE şi Deutsche Boerse se află la a treia încercare de a crea o singură companie. Aceasta ar avea o capita­li­zare de piaţă de 28 de miliarde de dolari şi va deveni cea mai mare bursă din Europa, fiind în acelaşi timp un rival puternic pentru bursele americane precum Inter­continental Exchange (ICE) sau Chicago Mer­can­tile Exchange (CME), cea mai mare piaţă de derivative din lume.

O eventuală fuziune ar permite reducerea costurilor de funcţionare ale noii companii prin operaţiunile de clearing şi platformele de tranzacţionare a derivativelor. Fuziunea LSE şi Deutsche va aduce sub acelaşi acoperiş bursele din Frankfurt, Londra şi Milano, precum şi furnizorii de indici bursieri STOXX şi FTSE Russell.

Owen Jones, analist la Citigroup, a declarat pentru Financial Times că în ciuda riscului unui eventual Brexit, bursa din Londra este un activ căutat şi că situaţia finan­ciară a Deutsche Boerse nu îi permite aces­teia să vină cu o ofertă de preţ mult mai bună decât în prezent.

„Bilanţul Deutsche Boerse este deja foarte «întins»… o modificare a ofer­tei sale ar putea consta într-o creştere a partici­paţiei foştilor acţio­nari LSE în noua com­panie sau ar im­plica o majorare de ca­pital, după părerea noas­tră“, a declarat analistul.

După anunţul celor de la ICE, acţiunile LSE au crescut cu 8,1%, iar cele ale Deutsche Boerse au avut un avans de 1,07%.

Conform legislaţiei britanice, ICE este obligată ca până pe 29 martie să facă o ofertă concretă celor de la LSE. Deutsche Boerse are ca termen limită pentru anun­ţarea unei oferte de fuziune 22 martie, dacă nu obţine o extensie a termenului din partea autorităţilor britanice.

Sub conducerea fondatorului şi CEO-ului său Jeff Sprecher, compania cu sediul în Atlanta s-a extins la nivel global prin achiziţia altor companii din sectorul bursier.

În 2001 a cumpărat Bursa Internaţională de Petrol, în 2013 cumpărat NYSE Euronext, de la care a obţinut platforma de derivative din Londra, Liffe, platforma de tranzacţionare pentru energie, iar în luna octombrie a anului trecut a preluat Interactive Data Corporation pentru suma de 5,2 miliarde dolari.

Nu este prima dată când ICE depune oferte nesolicitate pentru achiziţionarea altei companii. În 2007, cei de la ICE au depus o contraofertă pentru Chicago Board of Trade (CBOT) de 11,8 miliarde dolari, care a fost însă respinsă de conducerea CBOT. CME a reuşit în final să cumpere CBOT, dar propu­nerea celor de la ICE i-a obligat să îmbunătăţească oferta pentru cei de la CBOT de trei ori.

ICE deja lucrează cu un grup de consultanţi, inclusiv Morgan Stanley, la oferta lor pentru LSE.

Apariţia zvonurilor unei eventuale achiziţii a LSE de către ICE a dus la apariţia unor speculaţii că şi grupul Chicago Mercantile Exchange (CME), rivalul american al ICE, ar putea face LSE o altă contraofertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO