Burse - Fonduri mutuale

Ce va conta mai mult pentru investitori: euforia tiparniţei BCE sau teama de un Grexit

Ce va conta mai mult pentru investitori: euforia...

Autor: Roxana Pricop

27.01.2015, 00:04 991

Victoria clară a partidului de extremă stângă Syriza în alegerile parlamentare anti­ci­pate din Grecia i-a tensionat pe investitorii de pe pieţele de acţiuni, în contextul în care sunt tot mai multe necunoscute cu privire la cum va rene­gocia noul guvern elen clauzele acordu­rilor cu creditorii externi.

Vestea vine la doar câteva zile distanţă de la anunţul făcut de Banca Centrală Europeană că va începe în martie infuzii de 60 mld.euro pe lună în pieţele financiare.

Partidul Syriza doreşte restructurarea datoriei naţionale, dar directorul general al FMI, Christine Lagarde, a exclus această posibilitate, iar BCE susţine că Grecia trebuie să respecte regulile şi să îşi plătească datoriile.

După anunţul rezultatelor alegerilor, bursele europene au deschis şedinţa de luni în scădere, pentru ca în a doua parte a zilei să revină pe plus. Indicele german DAX raporta o creştere modestă de 0,9% ieri la ora 16.00, ora României, indicele francez CAC 40 avea un avans de 0,35%. La Atena, principalul indice bursier ASE a scăzut ieri cu până la 4,9%, cele mai afectate de scăderi fiind acţiunile băncilor, cu operaţiuni şi în România. Acţiunile Piraeus Bank au scăzut cu 11%, ale Eurobank cu 9,3%, iar ale National Bank of Greece cu 7,9%.

Syriza a câştigat alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Grecia, obţinând 36,3% dintre voturi, cu 8,5% mai multe decât Noua Democraţie, partidul actualului premier Antonis Samaras. În aceste condiţii, Syriza va avea 149 de locuri în Parlament, majoritatea absolută fiind de 151.

La Bucureşti, toţi indicii bursieri au raportat scăderi ieri.

Indicele BET, principala referinţă a bursei, a scăzut cu până la 0,7%, în timp ce acţiunile SIF-urilor, ale Fondului Proprietatea au raportat scăderi de 1%. Indicele companiilor din energie a scăzut cu 1%. Rulajele cu acţiuni au scăzut puternic faţă de şedinţa de vineri, până la 2,5 milioane de euro, cu o o oră şi jumătate înainte de închiderea şedinţei de tranzacţionare.

„Deşi victoria Syriza era anticipată de sondaje, scorul cu care a câştigat a fost unul surprinzător, suficient de mare pentru a se forma rapid un guvern şi pentru a permite grupării de extrema-stânga din Grecia să guverneze fără prea mari compromisuri“, a spus Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct la firmei de brokeraj Tradeville.

El se aşteaptă ca reacţia guvernului german faţă de încercările grecilor de a renegocia clauzele contractelor cu creditorii externi să fie una de tatonare, similară cu cele ale FMI şi BCE, proces care poate dura câteva luni, timp în care pieţele pot fluctua în funcţie de diverse noi ştiri şi informaţii. Grecia are de rambursat Germaniei 60 miliarde de euro, şi alte 27 mld.euro către BCE.

„Deoarece România este asociată cu zona în care se află Grecia, dar şi Ucraina, în care armistiţiul rezistă numai cu numele, este posibil să avem momente de corecţii pe BVB. Cred însă că, la nivelul trendului major, România se poate decupla de ţările cu probleme din regiune pe fondul unor fundamente pozitive şi ajutată de programul de relaxare monetară al BCE“, a conchis Dumitrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO