Burse - Fonduri mutuale

Ce spun datele din T1/2019: la ce discount-uri s-au tranzacţionat SIF-urile şi de ce investitorii penalizează aceste acţiuni

Finanţe personale

Ce spun datele din T1/2019: la ce discount-uri s-au...

Autor: Liviu Popescu

18.04.2019, 00:07 1000

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), emitenţi cu expunere de la sectorul bancar la cel hote­lier, s-au tranzacţionat la finele lunii martie din 2019 la dis­coun­turi faţă de valoarea unitară a activului net (VUAN) cu­prinse între 35% la SIF Moldova şi 62% la SIF Muntenia, po­tri­vit calculelor realizate de ZF pe baza raportărilor la bursă.

Practic un investitor poate achiziţiona acţiuni la SIF-uri chiar şi la sub jumătate din valoarea unitară a activului net, ce­ea ce indică o subevaluare a acestora, însă politica de divi­den­de inferioară companiilor din structura indicelui principal BET îi determină pe investitori să penalizeze societăţile de investiţii financiare.

Pentru a veni în susţinerea investitorilor, două SIF-uri pro­pun acţionarilor ca o a doua opţiune răscumpărarea de acţiuni, pe lângă recompensarea cu dividende, în timp ce SIF Moldova propune atât repartizarea unei cote din profi­tul pe 2018, cât şi un program de răscumpărăre, adică oferă cash dar şi maximizează valoarea deţinerii fiecărui acţionar, ceea ce implicit urcă randamentul.

Ca valoare de piaţă o singură societate din cele cinci, respectiv SIF Transilvania (SIF3), este pe plus din martie 2018 şi până la martie 2019, potrivit datelor agregate de ZF din platforma BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO