Burse - Fonduri mutuale

Ce se discută azi în AGA de la BVB

Ce se discută azi în AGA de la BVB

Autor: Roxana Pricop

24.04.2014, 00:04 501
Azi, de la ora 10.00, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sunt convocaţi în Adunarea Ge­ne­rală Ordinară. Acţionarii au de luat mai multe decizii printre care aprobarea bugetului de ve­nituri şi cheltuieli pe 2014, distribuirea de divi­den­de în cuantum total de 9,038 milioane de lei sau de 1,1777 lei/acţiune, aprobarea remune­ra­ţiilor ad­minis­tratorilor pe anul 2014.

Însă niciunul dintre punctele de pe ordinea de zi nu a stârnit aşa de multe controverse ca pro­pu­nerea venită din partea unui grup de acţionari  ca Depozitarul Central să cumpere un nou sistem IT pentru activităţi posttran­zacţionare în limita maximă de 3,8 milioane de euro şi să aleagă furnizorul de servicii. Depozitarul Central este controlat în proporţie de 69% de BVB.

Pentru a se putea vota, este necesară o pre­zenţă de 50% din acţionari la prima convocare. La a doua convocare, care ar putea avea loc vineri, deciziile se iau cu majoritatea voturilor exprimate de acţionarii prezenţi.

Un interes ridicat l-a stârnit şi desemnarea candidaţilor pentru consiliul de ad­mi­nis­traţie al Depo­zitarului Central, pentru cele nouă locuri dispo­nibile fiind înscrişi 19 candidaţi.

În cazul propunerii de achiziţie a unui nou soft, CEO-ul BVB, Ludwik Sobolewski, şi Consiliul Bursei susţin că o astfel de cheltuială nu se justifică pentru Depozitarul Central şi că poate fi dezvoltat „in house“ un soft pentru ca Depo­zitarul să poată adera anul viitor la platforma paneuropeană de decontare T2S.

În schimb, conducerea Depozi­ta­rului spune că o nouă platformă posttran­zac­ţio­nare este necesară dacă BVB vrea să-şi crească volumele de tranzacţionare şi să dobândească statutul de piaţă emergentă.

Printre candidaţii înscrişi pe lista BVB pentru conducerea Depozitarului se numără Nicoleta Bănică, Ana Bobîrcă (fost administrator la SIF Oltenia), Bogdan Câmpianu (directorul sucursalei din România a firmei de brokeraj Wood & Co.), Stere Farmache (membru în CA al BVB), Răzvan Paşol (director general al Intercapital Invest), Cristi Micu (director general al NBG Securities) şi Alexandru Ioan (Swiss Capital). Consiliul Bursei susţine alegerea candidaţilor pe liste în timp ce un grup de acţionari a cerut ca desemnare candidaţilor să se facă individual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO