Burse - Fonduri mutuale

Ce s-a întâmplat cu frenezia Elon Musk: Tesla a scăzut cu 21% pe burse în ultimele cinci zile. Declin de peste 250 de miliarde de dolari în doar o lună

Ce s-a întâmplat cu frenezia Elon Musk: Tesla a scăzut...

Autor: Alex Ciutacu

09.03.2021, 10:16 7182

Acţiunile Tesla au scăzut luni pentru a cincea şedinţă consecutivă, pe fondul unor vânzări masive în piaţă, determinând un declin total al capitalizării bursiere de peste 250 de miliarde de dolari în ultima lună, potrivit MarketWatch.

Tesla a scăzut cu 21% pe bursă în ultimele cinci zile de tranzacţionare, totalizând pentru o scădere de 34% în ultima lună. De la vârful din 26 ianuarie care a adus o capitalizare de circa 850 de miliarde de dolari, Tesla a pierdut deja 277 de miliarde de dolari din valoarea bursieră.

Totodată, Tesla a intrat în a treia perioadă de bear market – definită ca o scădere de 20% sau mai mult faţă de maximul recent – din ultimul an, după ce compania s-a confruntat cu vânzări masive atât în martie, cât şi în septembrie 2020. Cu toate acestea, acţiunile volatile ale producătorului auto rămân pe o creştere de 360% în ultimele 12 luni.

Acţiunile companiilor de tehnologie au fost lovite puternică în ultimele săptămâni, în contextul în care indicele Nasdaq înregistrează un declin de 9% în ultima lună. Companiile din piaţa vehiculelor electrice au fost lovite puternic. Spre exemplu, Nio a scăzut cu 38% în ultima lună, Nikola Corp. cu 38%, iar Li Auto cu 30%.

Unul dintre motive ţine de criza cipurilor care s-a format al nivel global şi care a afectat fluxurile de furnizori ale producătorilor auto. Tesla chiar a închis temporar fabrica din Fremont, Caliornia, din cauza „unui deficit de componente”.

Conform CNet, clienţii care au comandat Model 3 şi Model Y se confruntă cu amânări de câteva luni în ceea ce priveşte livrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO