Burse - Fonduri mutuale

Ce-i de urmărit în următoarea săptămână pe bursă

Ce-i de urmărit în următoarea săptămână pe bursă

Foto: Octav Ganea

Autor: Andrei Chirileasa

29.04.2012, 17:36 1502

Bursa a întrerupt săptămâna trecută seria corecţiilor, în condiţiile în care investitorii au aşteptat hotărârile adunărilor generale ale acţionarilor (AGA) pentru a decide ce fac în continuare.

Indicele BET a câştigat 1,35% săptămâna trecută, în timp ce indicele BET-FI a câştigat 0,36%, dar piaţa îşi caută în continuare direcţia.

Săptămâna care începe se anunţă apatică în primele zile. Marţi, bursa va fi închisă de 1 mai, şi probabil că nici luni nu va fi o activitate prea intensă, având în vedere că mulţi investitori au inclus această zi în minivacanţa de 1 mai.

Asta nu înseamnă însă şi lipsa evenimentelor. Bursa intră de săptămâna asta într-o perioadă agitată, marcată de schimbarea Guvernului, de noi turbulenţe pe pieţele internaţionale, având de această dată Spania în prim-plan, şi de raportările companiilor locale pe primul trimestru.

Băncile deschid sezonul raportărilor trimestriale

Luni, 30 aprilie, începe oficial sezonul raportărilor financiare pe primul trimestru, cele mai importante companii aşteptate să-şi publice rezultatele fiind BRD şi Banca Transilvania (TLV). Şi Erste (EBS) îşi publică rezultatele luni, o dată cu BCR, cea mai mare bancă locală.

Mai importante decât profiturile pe care le vor raporta cele mai mari bănci locale sunt bilanţurile acestora şi evoluţiile portofoliilor de credite, deoarece creşterea creditării poate indica revenirea economiei după ce în T4 PIB-ul a scăzut.

Tot luni îşi mai publică rezultatele Aerostar Bacău (ARS), Mecanica Ceahlău (MECF), Bermas Suceava (BRM) şi Farmaceutica Remedia Deva (RMAH).

Joi, 3 mai, îşi publică rezultatele şi combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

Continuă scandalul la SIF-uri?

Săptămâna aceasta, investitorii vor afla dacă scandalurile din adunările generale ale acţionarilor (AGA) de la SIF-uri continuă, sau dacă situaţia se linişteşte până la următoarele AGA, când vor fi aleşi noi membri în Consiliile de Administraţie.

Săptămâna trecută, în AGA de la SIF Transilvania (SIF3) şi SFI Banat-Crişana (SIF1), unii acţionari au cerut tragerea la răspundere a administratorilor.

La SIF Muntenia (SIF4), scandalul de la AGA din 12 aprilie a ajuns în instanţă. Acţionarii care au votat împotriva situaţiilor financiare şi a dividendelor susţin că anunţul conducerii SIF nu reflectă ce s-a hotărât în AGA şi au solicitat Tribunalului Bucureşti ca să nu permită înregistrarea hotărârilor la Registrul Comerţului. Asta pune sub semnul întrebării distribuirea dividendelor, în condiţiile în care data de dividend a trecut deja.

Dividende la Azomureş?

Luni, investitorii vor afla şi dacă producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO) va plăti sau nu dividende din profitul pe anul trecut. Fondul Proprietatea (FP), principalul acţionar minoritar, a solicitat companiei distribuirea de dividende în valoare de 219 mil. lei (50 mil. euro). Rămâne de văzut dacă noul acţionar majoritar, grupul elveţia Ameropa, este de acord cu această propunere.

Elveţienii ar trebui să anunţe în curând şi oferta publică de preluare pentru participaţiile minoritare ale Azomureş. Ei au preluat anul trecut pachetul majoritar de circa 76% din acţiuni de la acţionarii turci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO