Burse - Fonduri mutuale

Ce efecte are decizia CNVM de a transforma RASDAQ in ATS

04.08.2008, 17:49 28

Asociatia Brokerilor contesta decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind respingerea proiectului Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de reconfigurare a pietei RASDAQ in doua structuri, respectiv o piata reglementata - RASDAQ Star - si un sistem alternativ de tranzactionare.
Motivul invocat de institutie il reprezinta amendamentele aduse de CNVM la proiect, care potrivit Asociatiei Brokerilor ar putea aduce atingeri grele actionarilor, care ar putea decide sa vanda masiv pentru a se retrage din respectivele companii.
Aceasta deoarece majoritatea reglementarilor impuse unei piete reglementate precum cea a RASDAQ nu se regasesc in legislatie si pentru sistemele alternative de tranzactionare.
Proiectul bursei propune transferul a circa 400 de emitenti de pe RASDAQ pe piata reglementata a BVB, insa amendamentele aduse de CNVM proiectului de regulament au schimbat radical ideea BVB, transformand in totalitate piata RASDAQ intr-un sistem alternativ de tranzactionare (ATS).
"Aceasta retrogradare aduce grave prejudicii investitorilor, Bursei de Valori Bucuresti, brokerilor, fondurilor de investitii si in general pietei de capital din Romania", spun reprezentantii Asociatiei Brokerilor.
Brokerii solicita aplicarea aceluiasi principiu pentru reautorizarea pietei RASDAQ, ca si pentru reautorizarea pietei BVB, respectiv emitentii care indeplinesc conditiile legale de tranzactionare pe o piata reglementata trebuie sa fie admisi de drept in categoria RASDAQ-Star, a pietei reglementate, odata cu constituirea acesteia.
Reprezentantii Asociatiei Brokerilor spun ca transformarea pietei RASDAQ intr-un sistem alternativ de tranzactionare ar putea afecta actionarii care au investit in actiuni intr-o "piata organizata si reglementata", acestia regasindu-se in postura de actionari la societati de pe o piata nereglementata, situatie care ar crea confuzie si ar conduce la pierderea increderii in piata de capital romaneasca.
Aceasta deoarece piata nereglementata nu se supune majoritatii regulilor de raportare si transparenta ale pietei reglementate, precum ofertele publice de preluare la pragurile de detinere de 30% si 50% din capital.
Brokerii sustin ca nu exista prevederi in legea pietei de capital pentru sistemele alternative de tranzactionare in ceea ce priveste ofertele publice, obligatiile emitentilor (rapoarte periodice, rapoarte curente), obligatiile de raportare ale persoanelor care detin anumite pozitii in cadrul societatii, alegerea membrilor consiliului de administratie prin metoda votului cumulativ.
O alta consecinta ar fi lipsa obligatiei notificarii operatiunilor efectuate de persoane initiate.
In replica, reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) spun ca sistemul alternativ de tranzactionare, aprobat pentru RASDAQ nu reprezinta o piata nereglementata si va functiona dupa reguli proprii, avizate si supravegheate de institutie.
In aceste conditii, autoritatea considera nejustificate temerile potrivit carora emitentii ale caror actiuni se tranzactioneaza in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare nu sunt supusi obligatiilor de transparenta si raportare, precum si celor referitoare la posibilitatea delistarii acestora mult mai facil decat in cazul pietei RASDAQ.
Acestia au mai precizat ca CNVM supravegheaza sistemul alternativ de tranzactionare in aceleasi conditii ca si piata reglementata, asigurandu-se in acest fel protectia investitorilor.
In ceea ce priveste referirea la alte legi care fac trimitere la notiunea de "piata reglementata", aceasta vizeaza de fapt un cadru organizat si supravegheat, astfel incat investitiile sa nu fie supuse unor riscuri generate de lipsa unor reguli si unei supravegheri de catre autoritatea pietei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO