Burse - Fonduri mutuale

Ce actiuni au adus castiguri pe Bursa in ianuarie

01.02.2009, 17:53 19

In ciuda unui inceput de an prost, in care corectiile inregistrate la nivelul indicilor au fost comparabile cu cele din perioada similara a anului trecut, Bursa de Valori a oferit investitorilor si oportunitatile unor castiguri de pana la 30% in ianuarie, in conditiile in unele actiuni au fost influentate de stiri pozitive in ultimele saptamani.

Cel mai recent caz este cel al combinatului chimic Azomures (simbol bursier AZO), actiunile emitentului sarind cu circa 30% in doar doua sedinte de tranzactionare, in urma reluarii productiei. Compania a anuntat, pe langa reluarea activitatii de productie a combinatului, o crestere a cererii de ingrasaminte chimice pe plan international, precum si o posibila scadere a pretului gazelor. La nivelul intregii luni, actiunile Azomures au sarit in ianuarie cu 45%.
Daca un investitor ar fi achizitionat in a doua sedinta de tranzactionare dupa raportul emis de societate 1.000 de actiuni Azomures, la pretul de deschidere de 0,179 lei/actiune, atunci acesta ar fi obtinut in doar doua sedinte de tranzactionare un randament de 29%. In cele doua sedinte, pretul actiunilor a ajuns de la 0,179 lei/actiune la 0,231 lei/actiune.
Un alt exemplu este cel al titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), unde posibilitatea unei oferte publice de preluare venita din partea grupului Rompetrol a atras investitorii la inceputul anului. Practic, in primele noua zile de tranzactionare din ianuarie, actiunile Rompetrol Rafinare au sarit cu 70% fata de ultima sedinta a anului trecut, oferind randamente importante investitorilor. Dupa aproape doua saptamani in care actiunile Petromidia au crescut puternic, acestea au intrat pe un trend descendent. Cu toate acestea, titlurile RRC au inchis luna ianuarie cu o crestere de 30%.
La finele anului trecut, fondul american de investitii QVT a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige grupul Rompetrol sa deruleze o oferta publica de preluare pentru Rompetrol Rafinare, ca urmare a schimbarii controlului companiei in urma achizitionarii grupului Rompetrol de catre compania kazaha KazMunaiGaz. QVT este actionar minoritar al companiei care opereaza rafinaria Petromidia. Conform solicitarii QVT, oferta publica ar trebui derulata la un pret minim egal cu pretul mediu de piata al actiunilor Petromidia in perioada ianuarie 2007 - ianuarie 2008, care este de peste 0,1 lei/actiune.
Practic, un investitor care ar fi achizitionat 1.000 de actiuni Petromidia in prima sedinta din ianuarie, la pretul de deschidere de 0,0199 lei/actiune, ar putea obtine in eventualitatea unei oferte publice un randament de 400%. La 20 de lei investiti, castigul ar fi de 80 de lei.
Pe langa o posibila oferta de preluare la Petromidia, investitorii asteptau la inceputul lunii ianuarie si o oferta pentru Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol. In aceste conditii, investitorii si-au indreptat atentia in primele doua sedinte din acest an si asupra titlurilor PTR, pretul acestora avansand in acest timp cu 30%. Cu toate acestea, interesul pentru actiunile Well Services nu a ramas la acelasi nivel pe durata intregii luni, acestea consemnand in ianuarie o pierdere de 7%.
Cresteri importante au mai fost inregistrate in ianuarie si de titlurile VES Sighisoara (VESY), UCM Resita (UCM) sau Zentiva (SCD). Titlurile VESY au avansat luna trecuta cu circa 22%, actiunile UCM cu 11%, in vreme ce titlurile fostei Sicomed au sarit cu 10,7%.
Luna februarie ar putea sa aduca o serie de surprize si de oportunitati noi pe Bursa de Valori, in conditiile in care emitentii o sa publice rapoartele preliminare de activitate pentru anul trecut.
„In februarie o sa fie multe raportari. Preturile sunt mici in momentul de fata si un raport bun ar putea aduce un plus de optimism si de incredere in piata si ar putea determina investitorii sa iasa din pozitiile defensive in care se afla acum si sa cumpere pe termen lung. Pana acum speculatorii au condus piata, actiunile devenind destul de usor vehicule de speculat, in conditiile in care datele fundamentale nu au contat foarte mult", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
El este de parere ca investitiile pe termen lung ar putea reprezenta cheia succesului pentru investitori pentru urmatorii 3 – 5 ani daca ar intra in piata, in conditiile in care oportunitatile pe care Bursa le ofera acum se intalnesc foarte rar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO