Burse - Fonduri mutuale

Catalin Chelu a luat o treime din Altur Slatina

19.07.2007, 19:46 46

Mai multe firme controlate de omul de afaceri Catalin Chelu din Galati au preluat ieri de la SIF Oltenia pachete de actiuni reprezentand peste 30% din capitalul turnatoriei de aluminiu Altur Slatina, afirma experti din piata. Actiunile valoreaza peste 7 milioane de euro.
Pachetele de actiuni cumparate de omul de afaceri erau vanate si de grupul german Honsel care produce, ca si Altur, piese auto din aluminiu. Germanii negociau de mai multe luni cu SIF Oltenia preluarea Altur.
Catalin Chelu este unul dintre cei mai mari actionari ai SIF Oltenia, el controland, conform raportarilor de la Bursa, circa 1% din capitalul social. Doi dintre cei sapte membri ai Consiliului de Administratie al SIF reprezinta insa interesele omului de afaceri, conform informatiilor din piata.
SIF Oltenia a vandut ieri pe piata 55% din Altur reducandu-si participatia la circa 25%. Alaturi de Catalin Chelu, printre cumparatori s-au mai aflat si mai multe fonduri de investitii, au spus sursele citate.
Vanzarile SIF Oltenia au atras speculatorii, astfel ca valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Altur a reprezentat 65% din capitalul companiei. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 11,6 milioane de euro, iar cotatia a urcat la inchidere cu aproape 15%, maximul permis pentru o zi de tranzactionare. Actiunile au incheiat ziua la 0.2410 lei/actiune, insa cea mai mare tranzactie, cu 26% din Altur, s-a realizat la minimul zilei, de 0,2 lei/actiune.
Catalin Chelu din Galati este unul dintre cei mai mari investitori persoane fizice de pe piata de capital. El controleaza pachete importate din actiunile societatilor de investitii financiare, printre care si SIF Oltenia detinand pachete de actiuni la alte societati, in special din domeniul industrial si cel al spatiilor comerciale. Catalin Chelu mai controleaza si CCC Blue Telecom, al treilea operator de televiziune prin cablu de pe piata locala dupa UPC si RCS&RDS
Omul de afaceri nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta tranzactiile cu actiuni Altur.
Catalin Chelu si SIF Oltenia mai sunt actionari si in alte companii listate pe piata de capital. Una dintre acestea este producatorul de aparatura electrotehnica Celule Electrice Bailesti (CLEL), in care atat omul de afaceri cat si SIF Oltenia si-au diminuat participatiile in ultimele luni vanzand actiuni pe piata RASDAQ. O companie unde Catalin Chelu si SIF Oltenia sunt co-actionari este Mecanica Rotes din Targoviste (METY). Atat omul de afaceri cat si SIF Oltenia si-au redus de la inceputul anului participatiile de la 23% la 19%.
Reprezentantii SIF Oltenia au spus ca au vandut "in piata" pachetele de actiuni si au motivat decizia prin nevoia de lichiditati pentru investitii a Altur. De altfel, compania deruleaza in prezent o majorare de capital cu aport in numerar in valoare de 9 milioane de euro.
"Altur are nevoie de lichiditate, pentru capital de lucru si investitii productive si de mediu. Am considerat ca este nevoie ca in structura actionariatului sa apara alte persoane, in special juridice, fonduri de investitii, care sa asigure o strategie de dezvoltare si eficienta. In ultimii doi ani s-a inregistrat o pierdere de valoare patrimoniala la Altur. Nu am avut suficiente disponibilitati pentru a asigura un management corespunzator, de aprovizionare si de piata", a spus Turor Ciurezu, vicepresedinte al SIF Oltenia.
Altur produce in special piese pentru industria auto si a fost curtata in ultimele luni de mai multi inverstitori financiari si strategici, desi compania nu a inregistrat rate de crestere importante in ultimii ani.
Unul dintre avantajele Altur este apropierea geografica de uzina de automobile de la Craiova, a carei vanzare este negociata in prezent de statul roman cu grupul american Ford. Americanii au anuntat ca daca vor prelua uzina vor ajunge la o productie de 300.000 de automobile pe an, iar cheltuielile im Romania ar urma sa atinga un miliard de euro anual.
Unul dintre investitorii straini interesati de Altur este grupul german Honsel, care produce de asemenea piese din aluminiu pentru industria auto. Honsel este controlata de fondul american de investitii Ripplewood Holdings.
SIF Oltenia a aprobat de altfel, in calitatea de actionar majoritar inceperea discutiior pentru un joint-venture cu compania germana. Contactati de ZF, reprezentantii Honsel nu au raspuns pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO