Burse - Fonduri mutuale

Castigul BT Securities a crescut cu 9% anul trecut

Castigul BT Securities a crescut cu 9% anul trecut

Rares Nilas, directorul BT Securities

06.02.2007, 18:16 11

Societatea de brokeraj BT Securities, parte a grupului financiar Banca Transilvania, a obtinut anul trecut un profit brut de circa 4,94 milioane de lei (1,28 milioane de euro), in crestere cu 9% fata de profitul inregistrat in anul precedent, potrivit datelor preliminate prezentate Ziarului Financiar de societate.
BT Securities este unul dintre cei mai mari brokeri de pe piata, ocupand locul al patrulea dupa tranzactiile cu actiuni, obligatiuni si drepturi de preferinta realizate anul trecut pe Bursa si RASDAQ. Societatea a avut in 2006 un rulaj de 328,8 milioane de euro, aferent unei cote de piata de 4,94%.
Un ritm de crestere mai redus al profitului este asteptat sa se concretizeze intr-o tendinta la nivelul societatilor de brokeraj celor mai mari de pe piata, in conditiile in care tranzactiile cu actiuni derulate pe Bursa anul trecut au crescut doar cu 27% fata de o triplare in 2005. In 2005, profitul BT Securities se triplase. Societatea a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 11,53 mil. lei (3,3 mil. euro), mai ridicata cu 22,5% fata de afacerile din anul anterior. Cifra de afaceri a unei societati de brokeraj include in principal comisioanele incasate de la clienti. Afacerile societatii au crescut anul trecut intr-un ritm apropiat inregistrat de valoarea tranzactiilor derulate per ansamblul pietei.
Pe de alta parte, veniturile totale ale firmei care cuprind si veniturile financiare, adica inclusiv castigurile din tranzactiile derulate pe cont propriu, au urcat cu 14,3% pana la 13,4 milioane de lei (3,8 milioane de euro). "Cresterea profitului s-a datorat exclusiv activitatii de exploatare, in conditiile in care s-a redus mult expunerea pe piata a societatii, datorita politicii noastre de a evita conflictele de interese", a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.
Societatea si-a redus in ultimii ani tranzactiile facute pe cont propriu. Astfel ca, daca in urma cu trei ani profitul financiar reprezenta 60-70% din castigul total al societatii, anul trecut ponderea a fost de circa 15%, nivel similar celui din 2005. BT Securities a inregistrat si o crestere a numarului de salariati, care a crescut cu circa 60%, in prezent societatea avand 75 de angajati.
"Ne pregatim pentru a ne conforma noilor reglementari de pe piata, privind departamentul de risc, de research. Totodata, dorim sa oferim o paleta mai larga de servicii, inclusiv pe partea de operatiuni de corporate. Mai mult, in maximum o luna-doua, dorim sa oferim si serviciile de tranzactionare in marja. In acest context, a rezultat si necesarul de personal suplimentar", a precizat Nilas.
Potrivit acestuia, BT Securities intentioneaza sa intre cat mai mult pe partea de investment banking, respectiv intermedierea de oferte publice.
"Am intrat intr-un parteneriat cu grupul financiar Dexia anul trecut, impreuna cu care am reusit sa oferim finantari in cadrul unor emisiuni de obligatiuni municipale de circa 250 de milioane de lei (71 mil. de euro - n. red). Ma astept ca in urmatorii ani operatiunile de corporate sa aiba o pondere tot mai importanta in cadrul veniturilor noastre. Astfel, daca in 2006 au reprezentat circa 15% din total venituri, in 2008-2009 ar trebui sa ajunga sa reprezinte 30-40% din veniturile totale", spune Rares Nilas.
BT Securities a avut anul trecut 4.300 de clienti activi, care au derulat cel putin o tranzactie pe parcursul anului, excluzand operatiunile derulate cu cupoanele primite in cadrul Programului de Privatizare in Masa. Comisionul mediu practicat de societate este de 0,8-0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO