Burse - Fonduri mutuale

Cartierul Impact din Cluj s-a scumpit de aproape 2,5 ori

09.09.2008, 23:37 32

Valoarea estimata a investitiilor din Cartierul Lomb, dezvoltat de compania Impact Developer&Contractor (IMP) in partea de nord a municipiului Cluj-Napoca, a ajuns in prezent la 650 mil. euro, dupa ce initial investitia necesara pentru construirea cartierului rezidential din Cluj fusese evaluata la circa 280 mil. euro.
"Este de asteptat ca valoarea de investitie a proiectului sa fie de circa 650 de milioane euro tinand cont de faptul ca materialele de constructie se scumpesc de la un an la altul. Daca ar fi sa luam ca etalon preturile actuale, cred ca un metru patrat in Cartierul Lomb s-ar situa intre 900 si 1.000 de euro", a declarat pentru ZF Transilvania Dan Ioan Popp, presedintele si principalul actionar al companiei.
"Dorim ca pana la finele anului 2010 sa finalizam constructia a 480 de locuinte din totalul celor 6.000 de unitati locative incluse in proiect", a mai spus Popp.
El a adaugat ca finantarea proiectului va fi asigurata din patru surse: resurse proprii, emitere de actiuni si obligatiuni, credite si parteneriate.
Impact a contractat recent un credit de 12 milioane de euro de la Piraeus Bank pentru finantarea lucrarilor la proiectul Dealul Lomb. De asemenea, compania a atras in urma cu un an peste 40 mil. euro printr-o majorare de capital. In prezent, insa, posibilitatile de finantare pe Bursa ale companiei sunt destul de reduse, dupa ce pretul actiunilor a scazut cu peste 70% de la inceputul anului, fiind cu doar 34% mai mare fata de valoarea nominala, de 0,1 lei/actiune. Capitalizarea Impact este in prezent de circa 75 mil. euro.
Impact a castigat anul trecut licitatia pentru realizarea unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb, la acest proiect Primaria Cluj-Napoca urmand sa contribuie prin asociere cu 204 hectare de teren, in timp ce Impact va investi in realizarea locuintelor si a infrastructurii necesare. Municipalitatea va primi 33% din suprafata construibila, teren viabilizat, precum si 75 de locuinte care vor fi atribuite cazurilor sociale.
Compania estimeaza ca pana la finele anului viitor vor fi construite peste 20 de unitati de locuit de tip individual, semicolectiv si colectiv. Proiectul rezidential Lomb cuprinde in total 6.000 de unitati locative, dintre care 3.200 de case si 2.500 de apartamente si este dezvoltat pe o suprafata de 267 de hectare. Popp estimeaza ca lucrarile de constructie ale cartierului Lomb vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2013.
"Primele locuinte construite vor include si cele 75 de unitati locative sociale, iar noul cartier pe care compania noastra il va realiza in Cluj va atrage pentru municipiul de pe Somes intre 20.000 si 30.000 de locuitori", spune presedintele Impact.
El a mentionat ca lucrarile la acest proiect vor demara cu realizarea primului tronson de drumuri. Se vor demara si lucrarile pentru diferitele retele utilitare: apa, canal pluvial, canal menajer, gaze, energie electrica, telefonie. "Fiecare dintre aceste lucrari reprezinta santiere separate cu organizari de santier si tabere de munca separate. Proiectul derulat de compania noastra va ajunge la capacitate maxima peste aproximativ 3 ani, cand numarul muncitorilor aflati pe santier se va situa la aproximativ 6.000 de persoane", sustine Popp
Conform oficialilor Impact, in primul an al lucrarilor vor fi angajati 600 de muncitori, urmand ca numarul acestora sa creasca treptat, iar 99% dintre lucrari vor fi realizate cu subcontractori. "Conform politicii de parteneriate promovate la nivelul companiei se oferteaza agentilor economici din Cluj-Napoca si din imprejurimi serviciile de proiectare, consultanta si studii de specialitate, furnizare de materiale, echipamente si utilaje, precum si subantrepriza lucrarilor edilitare, drumuri, apa, canal, energie electrica, gaze, telefonie si iluminat public", spune presedintele companiei.
Pentru administrarea proiectului a fost infiintata o noua societate, care se numeste Lomb SA si care este condusa de catre Liviu Nita. Conform hotararii Consiliului Local Cluj, municipalitatea detine 51% din capitalul social al Lomb SA, iar contributia investitorului privat va fi de 49% din capitalul social. Principalul concurent al Impact Developer & Contractor la Cluj este Polus Real Estate, care realizeaza in aceeasi zona Cartierul Tineretului, tot printr-un parteneriat public-privat cu municipalitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO