Burse - Fonduri mutuale

Care sunt efectele celui mai disputat prag de deţinere de pe piaţa de capital din România: 5% din SIF-uri. „Eliminarea pragului la SIF-uri o văd venind cu mai multe avantaje decât dezavantaje“

Antonio Oroian, Goldring (stânga): Odată cu eliminarea pragului, fondurile de investiţii vor putea să-şi mărească deţinerile la SIF-uri şi se poate ajunge la un moment dat la îmbunătăţirea managementului.
​Alin Brendea, Prime Transaction: Pe termen lung eliminarea pragului poate determina o lichiditate mai scăzută, în scenariul în care unul sau mai mulţi acţionari vor dori să dobândească poziţii semnificative, de control.

Antonio Oroian, Goldring (stânga): Odată cu eliminarea pragului, fondurile de investiţii vor putea să-şi mărească deţinerile la SIF-uri şi se poate ajunge la un moment dat la îmbunătăţirea managementului. ​Alin Brendea, Prime Transaction: Pe termen lung eliminarea pragului poate determina o lichiditate mai scăzută, în scenariul în care unul sau mai mulţi acţionari vor dori să dobândească poziţii semnificative, de control.

Autor: Liviu Popescu

29.11.2019, 10:37 1128

„Eliminarea pragului la SIF-uri o văd venind cu mai multe avantaje decât dezavantaje“ ♦ Joi deja începuseră să apară marcări de profituri, reflectate de un minus de 1,2% al indicelui BET-FI, faţă de plus de 3,1% din şedinţa precedentă ♦ Dinamica SIF-urilor după ce s-a schimbat pragul de deţinere a fost dezamăgitoare, reflectată prin creşteri modeste urmate de marcări de profituri pe rulaje mici.

Printre avantajele eliminării pragului de deţinere de 5% din SIF-uri, decizie adoptată săptămâna aceasta de Ca­mera Deputaţilor, se numără îmbu­nătăţirea lichidităţii pe termen scurt a acestor societăţi, dar şi intrarea unor fonduri de investiţii în acţionariat ceea ce ar putea stinge conflictele dintre vechile grupuri de investitori.

Pe de altă parte, ca un scenariu negativ, analiştii chestionaţi de Ziarul Financiar identifică faptul că deşi lichiditatea va creşte pe termen scurt, odată ce unii acţionari vor acumula procente mari din acţiunile SIF-urilor, ar putea interveni o scădere a free-floatului şi implicit o diminuare a lichidităţii  pe termen mediu-lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO