Burse - Fonduri mutuale

Care mai sunt oportunitatile de investitii pe Bursa

15.07.2009, 00:00 94

Cresterile de 50-80% ale actiunilor de pe Bursa din perioada martie-iunie au aratat ca exista si potentialul unor castiguri substantiale, in ciuda declaratiilor recente ale lui Dinu Patriciu conform carora pe bursa de la Bucuresti nu exista decat oportunitatea de a pierde bani.
Unii manageri de fonduri locali vad in continuare posibilitati de castig pe Bursa, chiar daca de cateva saptamani aceasta a intrat pe o traiectorie usor descendenta, iar valorile tranzactionate au scazut dramatic. Altii mizeaza pe conservarea castigurilor de pana acum.
"Dupa parerea noastra piata de capital din Romania este evaluata atractiv relativ la alte piete, avand in vedere rata de crestere (descrestere) economica asteptata pentru urmatorii 2 ani si riscul de tara din acest moment. Apreciem ca firmele cu capitalizare bursiera mare se tranzactioneaza in medie cu un discount de peste 30% in raport cu un nivel rezultat din comparatia cu alte tari. Din acest motiv, raportat la riscul asumat investitia in actiuni cu capitalizare bursiera mare pare atractiva comparativ cu investitia in firme mai mici (la care pe langa un risc mai mare de lichiditate exista si riscul sa fie afectata mai puternic de evolutia macoreconomica)", explica Marius Muresan, directorul general adjunct al STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii STK Emergent, care este, de asemenea, listat la Bursa.
El mai spune ca un portofoliu in acest moment ar trebui sa fie format din firme care au inregistrat scaderi mari in ultimul an - eventual peste media pietei - fara sa fi inregistrat o deteriorare majora a situatiei financiare, cu un grad redus de indatorare relativ la media pe industrie si cu randamentul capitalului propriu al firmei in ultimii ani constant ridicat.

Cei mai multi manageri de fonduri mizeaza pe SIF-uri ca avand un potential ridicat de crestere si in perioada urmatoare, datorita discountului fata de valoarea activelor, dar si datorita initiativei de eliminare a pragului de detinere de 1%.
"SIF-urile consideram in continuare ca sunt profund subevaluate (valoarea participatiilor mai importante depaseste considerabil capitalizarea bursiera actuala) si ca potentialul de crestere este semnificativ", sustine Ilie Cenan, presedintele Globinvest.
Alti administratori considera ca, dimpotriva, sectorul financiar nu poate fi o locomotiva a Bursei in perioada urmatoare, cand se asteapta o evolutie mai degraba negativa.
"Cred ca explozia Bursei s-a consumat in lunile precedente, iar contractia economica face ca spectrul sa fie negativ. Cuvantul de ordine este conservarea a ce s-a acumulat pana acum. Cred ca singurul domeniu care ramane atractiv este cel farmaceutic, de unde as alege Antibiotice Iasi, deoarece consider ca Sicomed si-a consumat potentialul, si cel alimentar, reprezentat in primul rand de Albalact", explica Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
Companiile de utilitati, Transgaz si Transelectrica sunt de asemenea recomandate de analisti tot pentru fluctuatiile mai mici ale rezultatelor financiare in contextul crizei, dar si pentru politica stabila de dividend. "In viziunea noastra, exista riscul ca bursele internationale sa se corecteze in a doua parte a anului dupa un raliu destul de agresiv in ultimele trei luni", sustine Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors Romania.

Cititi in Business Magazin pe ce actiuni mizeaza managerii de fonduri si care ar putea fi comorile nedescoperite ale bursei de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO