Burse - Fonduri mutuale

Caramiha: Majoritatea brokerilor si-au pierdut orice speranta de revenire

13.05.2008, 19:32 16

Bursa continua sa inregistreze pierderi, majoritatea companiilor din piata inchizand sedinta de ieri pe "rosu".
Indicele celor mai lichide companii, BET, a pierdut ieri circa 1,1%, in vreme ce indicele general al pietei care include toate societatile listate la Bursa, BET-C, a pierdut aproape 2,2%. Societatile de investitii financiare continua sa fie cele mai afectate de pierderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand cu circa 2,4%, in conditiile in care SIF Banat-Crisana (SIF1) a pierdut ieri aproape 5,7%, ca urmare a trecerii datei de dividend.
"Nu corelarile cu pietele internationale sunt cauza situatiei in care se afla Bursa. Problemele internationae s-au atenuat, dar nu au disparut, si este normal ca mai intai sa-si revina pietele dezvoltate. In momentul de fata investitorii straini nu vin la noi, iar cei autohtoni nu sunt dispusi sa investeasca in Bursa", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 8,3 mil. euro (30,5 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins un rulaj de 0,8 mil. euro (aproape 3,1 mil. lei).
"La noi vacantele se prelungesc de obicei cu cateva saptamani. Atata timp cat piata a fost inchisa la noi, cele internationale au inregistrat reveniri, iar cand Bursa s-a redeschis nu a preluat decat corectiile prin care treceau pietele externe. De exemplu, toate problemele au inceput din America, dar America este la 10% din maxime si continua sa creasca, in vreme ce piata de la noi repeta corectiile", spune Caramiha.
Principalele piete internationale inregistrau cresteri ale principalilor indici spre sfarsitul sedintei de ieri. Indicele francez CAC 40 se aprecia cu 0,8%, indicele german DAX cu 0,6%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie crestea si el cu 0,5%.
"In momentul de fata la noi incep sa treaca datele ex-dividend, incep sa apara rezultatele, insa avand in vedere evolutia atipica de care are parte Bursa, orice este posibil. Majoritatea brokerilor si-au pierdut in momentul de fata orice speranta de revenire", crede Caramiha.
El este de parere ca starea actuala a pietei nu poate fi clasificata exact, neputandu-se spune daca este vorba de o perioada de acumulare sau de vanzari, indicii continuand sa se invarta in jurul acelorasi niveluri. "La sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, am putea sa vedem o imagine clara a directiei in care evolueaza piata", considera Caramiha.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri circa 2,8%, pe fondul unui rulaj de circa 1 milion de euro (3,7 milioane de lei), al doilea din piata. Dintre SIF-uri, SIF Banat-Crisana a inregistrat cea mai mare pierdere, de 5,67%, scazand pana la un nivel de 2,33 lei. Ieftinirea titlurilor a fost urmarea trecerii datei de dividend, titlurile achizitionate din aceasta zi nemaifiind purtatoare de dividend pentru exercitiul financiar 2007. Cea mai mica pierdere a fost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care a pierdut ieri circa 0,7%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 2,12 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut ieri 0,7%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat in sedinta de tranzactionare de ieri la circa 2,5 milioane de euro (9,3 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. La finalul lunii aprilie, actionarii Bancii Transilvania au aprobat majorarea capitalului social cu 448,6 mil. lei, de la 611,07 mil. lei la
1,05 mld. lei, prin incorporarea partiala a rezervelor constituite din profitul net din 2007, din primele de emisiune ale majorarilor de capital anterioare si prin aport in numerar. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 0,695 lei/actiune.

Actiunile Azomures (AZO) au sarit ieri cu 6,25%, pe fondul unui rulaj de
244.000 de euro (0,9 milioane de lei). Combinatul chimic a inregistrat in primul trimestru un profit net de 54,97 mil. lei, pe fondul unei cifre de afaceri de 253 mil. lei. Profitul realizat reprezinta aproape 90% din valoarea profitului net prognozat pentru intreg anul 2008, de 61,81 mil. lei. In primul trimestru al anului trecut, compania a inregistrat pierderi de 7,5 milioane lei. In primul trimestru al acestui an combinatul chimic a inregistrat venituri de 314,5 mil. lei, in timp ce costurile s-au ridicat la circa 249 mil. lei. Ultima tranzactie cu titlurile Azomures s-a perfectat la pretul de 0,204 lei/actiune.

Actiunile Dafora Medias (DAFR) au pierdut ieri 0,7%, pe fondul unui rulaj de 89.000 de euro (0,3 milioane de lei). Compania de foraj si constructii estimeaza ca va obtine in 2008 un profit net de 22,7 mil. lei, cu 56,3% peste castigul consemnat anul trecut, de 14,5 mil. lei. Compania anticipeaza ca va inregistra anul acesta venituri totale de 338,47 mil. lei, in crestere cu 4,7%, si cheltuieli totale cu 1,7% mai mari, de 311,6 mil. lei. Totodata, Dafora si-a bugetat pentru acest an investitii totale de 133,75 mil. lei. Compania urmeaza sa publice miercuri rezultatele financiare aferente primului trimestru al acestui an. Ultima tranzactie cu titlurile Dafora s-a perfectat la pretul de 0,278 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 7,2%, pe fondul unui rulaj de
148.000 de euro (0,5 milioane de lei). De la inceputul lunii titlurile companiei de brokeraj au pierdut circa 16%, scazand de la un pret de 0,89 lei/actiune pe 5 mai. Dupa finalizarea procesului de alocare a celor circa 81 milioane de actiuni gratuite, noul factor de corectie corespunzator actiunilor Broker Cluj care trebuie luat in calculul indicilor BET si BET-C s-a modificat la valoarea de 1,388. Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 0,77 lei/actiune. Pe piata RASDAQ, principalul indice al pietei, RASDAQ-C, a pierdut ieri circa 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO