Burse - Fonduri mutuale

Carabulea: Scaderea profitului Carpatica este fireasca, vanzarea bancii nu este o optiune

18.02.2008, 18:53 16

Profitul net al Bancii Carpatica a scazut drastic anul trecut, cu aproape 59% fata de 2006, respectiv pana la 7,98 milioane de lei (2,4 milioane de euro), insa Ilie Carabulea, principalul actionar al institutiei de credit, considera ca subtierea castigului este "fireasca", avand in vedere investitiile importante facute pentru extinderea retelei.
"Rezultatul este firesc pentru ca se inscrie pe cursul normal al activitatii noastre. Cand iti faci casa, ai o cheltuiala, dupa care incepi sa amortizezi cheltuiala si sa revii pe profit. Am ajuns la 247 de unitati teritoriale fata de 50 de unitati cu un an si jumatate in urma, ceea ce ne plaseaza pe locul 6 in sistemul bancar", a declarat Carabulea pentru ZF. El estimeaza ca banca a ajuns la o cota de piata de 1% dupa valoarea activelor.
Numeroase banci de pe piata au alocat anul trecut sume mari pentru cresterea numarului de unitati, totalul pe sistem bancar urcand cu 1.080, insa in multe cazuri cheltuielile nu s-au reflectat in scaderi de profit.
Activele Bancii Carpatica au urcat anul trecut cu 40%, pana la 2,28 miliarde de lei (echivalentul a 631 mld. euro), viteza fiind sub cea consemnata la nivelul sistemului. Piata bancara a crescut pe medie cu 45% anul trecut, activele totale ajungand la 250,7 mld. lei (circa 70 mld. euro) in decembrie.
Carabulea detine 36% din banca, valoarea de piata a participatiei fiind de circa 50 mil. euro. El spune ca va stopa pentru o anumita perioada cresterea retelei, concentrandu-se pe consolidarea afacerilor si cresterea profitabilitatii. In acelasi timp, omul de afaceri a negat informatiile aparute anul trecut conform carora ar vrea sa vanda banca.
"Aceasta nu este o optiune pentru mine. De altfel, am intentia sa mai cumpar actiuni de pe Bursa pentru ca pretul este destul de jos", a spus el. Actiunea Carpactica (simbol BCC) a incheiat sedinta de tranzactionare de vineri la Bursa de la Bucuresti la un pret de 0,3080 lei, in scadere cu 2,53%. Capitalizarea bancii se ridica astfel la 501 milioane de lei (echivalentul a 136 milioane de euro).
Carpatica ramane una dintre putinele banci care au un raport credite/depozite subunitar. In timp ce creditele acordate au urcat anul trecut cu 55%, pana la 1,28 miliarde de lei, depozitele au ajuns la 1,74 miliarde de lei, marcand astfel o crestere cu 50%.
"Banca va actiona in ceea ce priveste structurarea ofertei de produse si servicii prin diversificarea ofertei creditelor destinate populatiei", a afirmat Nicolae Hoanta, directorul general al Carpatica. In paralel, vor fi lansate si produse de finantarea pentru liber-profesionisti si societati financiare nebancare, segmente pe care Carpatica se va concentra in aceasta perioada, mai spune Hoanta. Banca isi va intari prezenta in Capitala, numarul unitatilor operate urmand sa ajunga la 50.
Banca Carpatica, printre putinele ramase cu capital romanesc, este privita in general drept tinta potentiala de preluare, insa in afara de reteaua extinsa investitorii nu au identificat elemente atractive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO