Burse - Fonduri mutuale

Capitalul Rafo Onesti ar putea creste cu 721 mil. euro

19.10.2007, 20:42 23

Conducerea rafinariei Rafo din Onesti (RAF) a convocat la finele lunii viitoare adunare generala in vederea majorarii capitalului social cu 721 mil. euro (2,4 mld. lei), potrivit raportului emis pe Bursa de reprezentantii companiei.
Majorarea ar urma sa se realizeze in doua etape. In prima faza, actionarii companiei vor discuta posibilitatea conversiei in actiuni a datoriilor in valoare de 475 mil. euro (1,58 mld. lei) pe care rafinaria le are la diversi creditori.
Astfel, potrivit aceluiasi comunicat, din noua structura a actionariatului vor face parte Petrochemical Holding, cu 31,67% din capitalul Rafo, Calder-A, cu o detinere de 35,98% din actiuni, iar Balkan Petroleum, fostul actionar majoritar al companiei, va ramane cu o participatie de 20,98%.
Firma Calder A, detinuta de omul de afaceri rus Iakov Goldovskiy in proportie de 80% si Todor Batkov, cu 20% din actiuni, controleaza Petrochemical Holding si a preluat anul trecut firma Balkan Petroleum Ltd. care detine in prezent pachetul majoritar de 98% din actiunile Rafo. Tranzactia nu a fost inca avizata de AVAS.
Raglam Overseas, controlata tot de catre Calder-A, va detine in urma majorarii 7,5% din titluri, iar trei firme controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender vor controla un pachet de 3,3% din companie.
In cea de-a doua etapa, Balkan Petroleum ar urma sa vina cu un aport de 51,8 mil. euro (173,5 mil. lei) la capitalul Rafo, reprezentand contravaloarea investitiilor pe care acesta si le-a asumat prin contractul de privatizare.
Ceilalti actionari vor avea posibilitatea sa-si pastreze cota detinuta in urma acestei majorari, in acest scop compania urmand sa emita peste 261 mil. de titluri suplimentare, in valoare de 195 mil. euro (653,2 mil. lei).
In urma acestor operatiuni, capitalul Rafo Onesti ar putea ajunge la 852 mil. euro (2,84 mld. lei), fata de 129,3 mil. euro (432 mil. lei) cat reprezinta in prezent.
Banii din majorare sunt destinati achizitiei de utilaje si echipamente tehnologice.
Rafinaria Rafo a fost redeschisa la jumatatea lunii august, dupa o perioada de mai bine de un an de inactivitate. Rafo Onesti a incheiat, in luna iunie, un contract de procesare a titeiului valabil pe trei ani cu firma Fair Energy, taxa de procesare fiind de 54 de dolari pe tona. Rafo va fi administrata de Petrochemical Holding, dupa ce a renuntat la contractul de administrare cu firma IVG Investment & Management BV.
Rafo si-a achitat recent datorii la stat in suma de 96 mil. euro (320,81 mil. lei), creanta pe care statul o mai detine la rafinaria din Onesti ridicandu-se la circa 239 mil. euro (800 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO