Burse - Fonduri mutuale

Calmarea pieţelor externe ar creşte interesul pentru Bursă

Calmarea pieţelor externe ar creşte interesul pentru Bursă

Autor: Stefan Musgociu

27.07.2011, 00:04 505

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,15%, în linie cubursele externe, însă într-o piaţă în care prudenţa celor mai mulţiinvestitori a limitat lichiditatea la 19,5 milioane lei, sumă dincare mai mult de jumătate a fost asigurată din nou de operaţiunilecu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Gabriel Morariu, broker la BT Se­cu­rities, crede că cei maimulţi in­ves­titori sunt prudenţi şi aşteaptă să afle cum se varezolva situaţia majorării pla­fonului de creditare al SUA,deoarece acest fapt poate influenţa evoluţia pieţelor financiare lanivel global.

"Am putea asista la unele mişcări, odată cu apropierea datei de2 august, când este data limită pentru majorarea plafonului SUA, şiodată cu publicarea rezultatelor financiare pe al doilea trimestru,dar nu mă aştept ca aceste mişcări să fie de amploare", a declaratMorariu.

Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, ascăzut cu 0,39%. Ascen­siunea indicelui BET-NG a fost de­terminatăde acţiunile Transgaz (TGN) şi Rompetrol Rafinare (RRC), care aucrescut cu 0,57% şi, respectiv, cu 2,21%.

Pe de altă parte, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurileFondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,66% subînchiderea de luni.

Indicele extins al burseri, BET-XT, care sintetizează evoluţiaprimelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusivtitlurile SIF-urilor şi ale Fondului Pro­prie­tatea, a consemnat unrecul de 0,4%. "Îmi este greu să zic ce ar putea creşte interesulpentru bursă. Poate doar calmarea pieţelor externe şi in­tra­rea pepiaţa din România a unor in­ves­ti­tori externi de calibru, care săcrească volu­mele de tranzacţionare. În lipsa unor investitori decalibru nu mă aştept ca publicarea rezultatelor finan­ciare lajumă­tatea anului să aducă un plus de lichi­ditate şi volatilitate.Poate doar în ipo­teza în care unii emitenţi ar sur­prinde piaţa curezultate neaşteptate", a mai spus Morariu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă topullichidităţii, cu operaţiuni de 11,8 milioane lei, şi au asiguratastfel 60% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu acestetitluri a fost efectuată la 0,516 lei, preţ în scădere cu1,34%.

Pe următoarele două poziţii în topul lichidităţii s-au clasat şimarţi acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi ale SIF Transilvania(SIF3), cu transferuri de 1,7 milioane lei şi, respectiv, 1,1milioane lei.

Titlurile băncii au scăzut nesem­nificativ, cu 0,08%, la 1,199lei, iar acţiunile SIF Transilvania au coborât cu 0,94%, la 0,4938lei.

Pe de altă parte, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu1,03%, la 1,368 lei, pe un rulaj de 778.000 de lei.

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au cu­mulat 764.000 de lei,valoare de aproape patru ori mai redusă decât va­loareaoperaţiunilor de luni, de 2,4 mi­lioane lei.

Acţiunile Argus (UARG) au fost cele mai lichide, cu transferuride 312.000 de lei, şi au asigurat astfel aproape jumătate dinrulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fostefectuată la 3,43 lei, preţ cu 10,77% sub închiderea de luni.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursa de la Paris era înscădere cu 0,6%, iar pieţele de la Frankfurt şi Londra consemnaucorecţii de cel mult 0,1%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile producătorului de uleiuri vegetale Argus Constanţa(UARG), după ce administratorii Argus au respins cererea firmeiAltur Slatina, controlată de Cătălin Chelu, de a introduce peordinea de zi a AGA revocarea CA şi alegerea de noi membri.

  • Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) care au pierdut ieri 1,3%ajungând din nou în preajma minimelor şi care au pierdut peste 20%din valoare de la listarea lor pe bursă în luna ianuarie.

  • Evoluţia burselor extene după ce piaţa americană a deschis ziuacu scăderi de circa 0,5% pe principalii indici. Cele mai importanteburse europene consemnau la aceeaşi oră scăderi similare. Indicelegerman DAX pierdea 0,4% iar cel francez CAC-40 era pe minus cu1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO