Burse - Fonduri mutuale

Cade cel mai disputat prag de deţinere din România: SIF Banat Crişana are aprobarea acţionarilor pentru eliminarea limitei de deţinere de 5%

SIF Banat Crişana (SIF1), societate cu o capitalizare de 1,3 miliarde de lei, a notificat marţi bursa de la Bucureşti că în urma Adunării Generale a Acţionarilor din 10 martie 2020 a fost decisă eliminarea pragului de deţinere de 5%, considerat de mulţi analişti ca fiind cel mai disputat prag de deţinere dintr-un emitent. “

“Cu participarea directă, prin reprezentant sau prin corespondenţă a acţionarilor ce deţin 192.578.466 acţiuni, reprezentând 37,43% din numărul total de drepturi de vot , cu votul „pentru” al acţionarilor reprezentând 85,42% din voturile exprimate, aprobă modificarea Actului constitutiv al societăţii, în vederea corelării cu prevederile Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. La art. 3 se elimină alineatele (3), (4), (5) şi (6) referitoare la limitele de deţinere de 5% din capitalul social al societăţii”, este hotărârea acţionarilor.

Legea fondurilor alternative de investiţii (FIA), cea care elimină pragul de deţinere de 5% dintr-o societate de investiţii financiare (SIF), considerat ultima frontieră pentru aceste societăţi, a intrat în vigoare pe 23 ianuarie 2020.

Acest lucru înseamnă că SIF-urile au la dispoziţie şase luni să-şi adapteze statulul la nouă legislaţie, adică până pe 23 iulie 2020, arată datele agregate de ZF.

“Modificarea a art. 3 din Actul constitutiv va produce efecte începând cu 24 iulie 2020, data abrogării art. 286^1 din Legea nr. 297/2004, conform art. 81 alin. (3) din Legea nr. 243/2019, adică la împlinirea  termenului de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, notează SIF1.

Cu alte cuvinte, din vara anului 2020 încoace, participanţii la piaţa de capital ar putea vedea o concentrare mult mai ridicată pe SIF-uri, asta dacă investitorii se vor orienta către aceste societăţi care pe fondul procesului de acumulare de acţiuni au ajuns cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvania.

De altfel informaţia a fost “prinsă” în ştire încă din toamna anului trecut, de când a fost votată în Camera Deputaţilor, iar ulterior aprobată de preşedintele Iohannis, în contextul în care SIF-urile au avut o evoluţie puternic ascendentă care continuă şi în 2020.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.