Burse - Fonduri mutuale

C-un pas mic si unul mare, urca Bursa catre Soare

12.01.2006, 18:47 19

Bursa si-a facut un obicei in ultima perioada din a alterna cresterile cu evolutii mai linistite. Sedinta de tranzactionare de ieri a adus noi cresteri in piata, reflectate la nivelul principalilor indici bursieri.

Pentru unii brokeri, evolutia pietei incepe sa semene cu cea de anul trecut. "Cred ca aceste cresteri nu difera mult fata de cele de anul trecut si consider ca aceasta evolutie pozitiva va continua pana la mijlocul lui februarie, cand vor veni si corectiile. Deocamdata inca nu sunt atinse limitele de pret estimate, SIF-urile fiind inca sub nivelul de 3 lei, iar Banca Transilvania nu a atins inca nivelul de 1,45 lei", a aratat Octavian Molnar, presedintele IFB Finwest din Arad.

Indicele BET, care urmareste evolutia principalelor zece companii de la Bursa, a castigat ieri 2,5%, in timp ce indicele BET-C, care reflecta evolutia tuturor emitentilor, a inregistrat o apreciere de 2,2%. Atentia investitorilor s-a indreptat de aceasta data catre companiile petroliere, care au realizat circa 37% din rulajul total din piata. La nivel de pret, evolutia celor doua companii petroliere a fost insa diferita. Astfel, daca actiunile Petrom au castigat 5,5%, confirmand evolutia buna de la inceputul acestui an, titlurile Rompetrol Rafinare s-au depreciat cu 0,9%. Sectorul petrolier este considerat de multi analisti ca avand cel mai mare potential de crestere la Bursa in 2006.

Bancile si-au continuat si ele ascensiunea inregistrand aprecieri de pret cuprinse intre 1,3% in cazul BRD si 2,5% in cazul Carpatica. Desi sunt multi aceia care spun ca unele banci sunt supraevaluate, sunt la fel de multi investitori care mizeaza in continuare pe titlurile acestora. "Din ce in ce mai multi investitori cumpara pentru ce va fi, nu pentru ce a fost si se uita mai mult la potentialul de crestere decat la rezultate. Din aceasta perspectiva, sectorul bancar are in continuare un potential foarte ridicat de dezvoltare", a precizat Molnar.

Sectorul SIF-urilor a avut ieri o evolutie mai linistita, indicele BET-FI inregistrand o scadere usoara, de 0,2%. Cea mai importanta scadere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana, care au pierdut ieri 0,7%. Acestea au facut si obiectul unor tranzactii speciale in valoare de 8,1 mil. lei (2,2 mil. euro), perfectate la un pret de 2,71 lei/actiune. Parerile brokerilor si ale analistilor sunt impartite in ceea ce priveste SIF-urile. Unii considera ca acestea au ajuns la niveluri de pret apropiate de valoarea corecta, in timp ce altii cred ca mai au potential de crestere.



Actiunile Bancii Transilvania au mai castigat ieri 2,2%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 1,39 lei/actiune, care a fost si maximul zilei. Brokerii spun ca la pretul actual, aceste actiuni sunt supraevaluate, insa cresterile ar putea fi explicate prin potentialul ridicat de dezvoltare al bancii. "Cred ca ritmul de dezvoltare al Bancii Transilvania conteaza in acest moment mai mult decat rezultatele. Politica bancii de a acorda actiuni gratuite in loc de dividende a fost agreata de investitori si, in plus, aceste actiuni si-au depasit in fiecare an maximele atinse in anul anterior, iar anul trecut acest maxim a fost de 1,5 lei/actiune", a aratat Octavian Molnar.



Titlurile Oltchim Ramnicu-Valcea au inregistrat ieri o crestere de 7,2% pe fondul unor tranzactii de aproape 1 mil. lei (275.000 de euro). La inchiderea sedintei de tranzactionare, actiunile combinatului chimic au fost cotate la 0,43 lei/actiune. Cresterea este legata, in mare parte, de intentia companiei de a renunta la actiunea in justitie impotriva actionarilor minoritari, care ar putea conduce la relansarea procesului de privatizare. "In acest moment, pretul actiunilor Oltchim este cam sus fata de alte titluri. In plus, rezultatele companiei sunt la jumatate fata de nivelul bugetat, Oltchim avand si probleme importante de mediu. Investitorii asteapta insa privatizarea companiei", a aratat Molnar.



Actiunile Vrancat Adjud au revenit din nou peste nivelul de 0,1 lei/actiune, castigand ieri 4,6%. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,103 lei/actiune. Brokerii se asteapta la o revenire a acestor titluri dupa o evolutie slaba in 2005, cand acestea s-au depreciat cu circa 30%. "Evolutia de anul trecut a fost mult sub asteptari, in conditiile in care rezultatele nu au fost tocmai rele. Vrancart este totusi una din cele mai rentabile companii din domeniul in care activeaza. Cred ca Vrancart are in continuare un potential de dezvoltare, in conditiile in care si-a realizat investitiile de mediu si si-a schimbat toate contractele in lei pentru a-si mentine rentabilitatea", a precizat Molnar.



Titlurile operatorului portuar Socep ConstanTa au crescut ieri cu 4,2%, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0,245 lei/actiune. Investitorii mizeaza pe o revenire a operatorului portuar, dupa ce anul trecut rezultatele slabe au determinat o scadere importanta a actiunilor. "Banuiesc ca investitorii se asteapta la rezultate bune pe ultimul trimestru al lui 2005 si pentru acest an. In plus, pretul se afla aproape la jumatate fata de inceputul anului trecut, deci cred ca actiunile Socep au loc de crestere", a spus Octavian Molnar. Titlurile Socep au fost transferate de pe RASDAQ la categoria I a Bursei de Valori in noiembrie 2005.



Actiunile Electromagnetica au pierdut ieri 2,8%, dupa ce castigasera aproape 7% in precedentele doua sedinte. Cotatia de inchidere a fost de 0,515 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 146.000 lei (40.000 de euro). Titlurile Electromagnetica au avut o evolutie foarte oscilanta in ultima perioada, inregistrand aprecieri spectaculoase, dar si scaderi importante. Compania este controlata de asociatia salariatilor (PAS), care detine peste 54% din actiuni, insa restul de 46% din actiuni sunt in posesia actionarilor minoritari, ceea ce face ca societatea sa fie interesanta pentru investitori. In ultimele 4 luni aceste titluri au castigat circa 80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO