Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. WallStreetBets începe să moară. Trăiască mişcarea WallStreetBets

Business internaţional. WallStreetBets începe să...

Autor: Eduard Ivanovici

29.06.2021, 16:30 1105

Pe măsură ce utilizatorii platformei Reddit continuă să părăsească faimosul grup WallStreetBets, care a stat la ori­ginea aşa-ziselor „meme stocks“, investitorii de retail din spatele fenomenului încep să caute noi scene de acţiune. Acum, utilizatorii sunt de părere că WallStreetBets a fost compromis în condiţiile în care mediul financiar clasic oferă semne că ar înţelege mai bine puterea pe care o exercită social media asupra mişcărilor înregistrate de pieţe, conform MarketWatch.

WallStreetBets a explodat în popularitate în luna ianuarie, când acţiunile mai multor companii, precum retailerul GameStop şi lanţul de cinematografe AMC, au crescut într-un ritm fără precedent, provocând pierderi masive pentru marile hedge funds de pe Wall Street care au pariat împotriva aceloraşi acţiuni. Natura ireve­renţioasă a grupului le-a oferit utili­zatorilor o platformă prin intermediul căreia să schimbe ponturi şi să îşi expună furia cu privire la structura nedreaptă a pieţelor, realizată în favoarea marilor bănci şi fonduri. Utilizatorii au început să schimbe teze detaliate de inves­ti­ţii în forma aşa-ziselor „DDs“ (deep dives), folosindu-şi pro­priile lor analize pentru a promova o nouă serie de acţiuni.

Însă în ultimele luni, succesul WallStreetBets a ridicat în mod constant semne de întrebare, în contextul în care moderatorii boardului au fost aspru criticaţi cu privire la aplicarea inconsistentă a regulilor şi la faptul că acţionau cu frică pentru a nu deranja prea mult autorităţile de reglementare.

De asemenea, există speculaţii conform cărora mărimea şi popularitatea WallStreetBets au creat mai multe personaje care sunt dispuse să genereze scheme de manipulare a pieţei, utilizatorii provocând mişcări false de creştere vis-a-vis de anumite acţiuni.

Mişcarea aduce aminte de felul în care investitorii din retail s-au întors împotriva platformei de trading Robinhood după ce aplicaţia a îngheţat activităţile cu privire la GameStop şi alte „meme stocks“.

Decizia a provocat un val de indignări în rândurile micilor investitori de pe Reddit, unii dintre ei acuzând compania că joacă după regulile impuse de fondurile de hedging şi liderii pieţelor tradiţionale.

La fel ca exodul din cadrul Robinhood, schisma din interiorul WallStreetBets i-a condus pe investitorii de retail către platforme şi grupuri de Reddit care se concentrează mai intens asupra investiţiilor, opţiunilor şi acţiunilor individuale.

Astfel, utilizatorii au beneficiat de oportunitatea de a-şi crea propriile lor comunităţi. De exemplu, Superstonk, un subreddit creat în martie printr-o serie iniţială de postări anti-WallStreetBets, numără deja aproape 500.000 de membri.

Deşi frenezia de la începutul anului s-a atenuat, un studiu efectuat recent de firma de consultanţă financiară Betterment arată că majoritatea investitorilor de retail din Statele Unite plănuiesc să se dedice proceselor de trading în viitorul apropiat, însă este de la sine înţeles că evoluţia tranzacţiilor va fi surprinsă pe grupuri mai mici, precum Superstonk.

Între timp, după veştile bune pe care le-a generat ultimul plan de infrastructură din SUA, ce au dus la cea mai bună săptămână înregistrată de S&P 500 în ultimele patru luni şi a trimis indicele aproape de un maxim istoric, o bună parte din investitori vor aştepta raportate privind forţa de muncă de vineri, 2 iulie pentru a-şi contura noile mişcări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO