Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional: Pe ce acţiuni să pariem în 2019: Goldman Sachs îşi pune banii pe FedEx, IBM şi Walgreens

Business internaţional: Pe ce acţiuni să pariem în...

Autor: Tibi Oprea

09.01.2019, 00:04 447

Companiile cu grad mic de îndatorare vor fi liderii indicelui S&P 500 de la care analiştii Goldman Sachs se aşteaptă la câştiguri substanţiale în 2019.

Gigantul bancar pariază în acest an pe companiile de curierat, cum ar fi FedEx şi UPS, cele de tech, precum IBM sau cele de imobiliare, ca parte a unei strategii de „creştere a siguranţei portofoliului“, potrivit CNBC.

Analiştii Goldman estimează că indicele S&P 500, care conţine 500 de companii mari, majoritatea americane, va încheia anul la 3.000 de puncte, incluzând creşterea de 18,5% de la închiderea şedinţei de tranzacţionare de vineri, după un an în care a scăzut cu 6,2%.

De asemenea, analiştii băncii consideră că sentimentul general printre investitori este pesimismul în ceea ce priveşte potenţialul de creştere a economiei Statelor Unite, iar Goldman proiectează PIB-ul în creştere cu doar 1,9% pentru anul în curs.

Cele mai performante acţiuni americane se tranzacţionează în prezent la un multiplu de piaţă de 15 (price earning ratio - folosit în evaluarea companiilor) după ce au început anul la un multiplu de 18. Temerile legate de creşterea dobânzilor, corelate cu tensiunile iscate de războiul SUA-China şi cu lupta Fed-ului de a stabili o dobândă de referinţă potrivită, au zguduit piaţa de-a lungul anului, generând fluctuaţii care au condus piaţa către zona de bear market (scăderi de cel puţin 20% faţă de maximul din ultimul an - n. red.).

David Kostin, strateg-şef pentru piaţa de capital din SUA în cadrul Goldman, a evidenţiat faptul că din 1930 până în prezent, companiile din indicele S&P 500 au înregistrat profituri în 81% din timp, iar în rest pierderi.

„Relatările mediatice pozitive din jurul discuţiilor comerciale cu China şi comentariile comice (făcute de Trump - n. red.) legate de Fed ar oferi un ajutor pe termen scurt pentru incertitudinea pieţei de capital şi ar reprezenta un potenţial catalizator pentru preţurile mai ridicate ale acţiunilor“, a declarat Kostin. „Stabilirea datelor economice, atât în SUA, cât şi în străinătatate, ar putea de asemenea să sporească încrederea investitorilor cu privire la longevitatea expansiunii actuale, care va marca în iulie a zecea aniversare (cea mai lungă din 1850 cel puţin).“

Goldman recomandă investitorilor să-şi suplimenteze rezervele de numerar, care se află la minimele ultimilor 30 de ani, în contextul în care alternativele precum titlurile de trezorerie la trei luni oferă în prezent randamente sănătoase. În plus, recomandă grupurile de acţiuni ce combină calitatea cu bilanţuri sănătoase, care au supraperformat într-unul dintre cele mai dezastruoase finaluri de an. „Credem că aceste acţiuni vor reprezenta un interes special pentru investitorii în piaţa de capital care caută stabilitate şi dezavantaj relativ limitat“, a scris David Kostin.

Topul companiilor pe care analiştii de la Goldman Sachs le recomandă mai include, pe lângă cele deja numite, IBM, KLA-Tencor, Walgreens Boots Alliance, Essex Property Trust, AmerisourceBergen şi Tyson Foods.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO