Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Investiţia celui mai bogat om din Hong Kong la Zoom Video Communications valorează 3 mld. dolari, după ce a crescut cu 80% de la începutul lui 2020

Business internaţional. Investiţia celui mai bogat om...

Autor: Tibi Oprea

16.04.2020, 00:00 486

Li Ka-shing, cel mai bogat om de afaceri din Hong Kong, care şi-a construit averea în imobiliare şi infrastructură, deţine o participaţie de 8,6% la Zoom Video Communications, companie care operează platforma de comunicare video Zoom, iar de la începutul anului investiţia acestuia a crescut cu 80%, până la 3 mld. dolari, scrie Bloomberg. 

De altfel, aceasta este singura investiţie publică a magnatului care a înregistrat creştere de la începutul anului, în contextul în care averea sa totală a scăzut cu circa 4,6 miliarde de dolari, până la 25,7 mld. dolari, după ce Hong Kong-ul a fost lovit de proteste şi de pandemia de COVID-19, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Li Ka-shing, în vârstă de 91 de ani şi care este supranumit Superman de către admiratori, are acţiuni la Zoom prin trei vehicule de investiţii. 

Horizons Ventures, care administrează investiţiile de risc ale lui Li, a investit 6,5 milioane de dolari în compania de video-conferinţe în 2013 şi a mai participat cu alte 30 de milioane de dolari la o rundă de finanţare doi ani mai târziu, potrivit site-ului Zoom.  Participaţia acestuia la Zoom valora circa 850 de milioane de dolari în aprilie 2019, când compania a intrat la tranzacţionare, iar astăzi capitalizarea Zoom este de peste trei ori mai mare, de 39,6 miliarde dolari, în timp ce preţul acţiunilor a crescut cu 116% în această perioadă, adică este mai mult decât dublu. Zoom Video a devenit un instrument esenţial pentru milioane de oameni care au adoptat lucrul de acasă pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, astfel că investitorii au pariat şi ei pe acţiunile companiei.

Li nu este singurul care a beneficiat de pe urma creşterii e e a companiei pe bursa Nasdaq. Participaţia fondatorului Eric Yuan valorează acum6,5 miliarde de dolari, în timp ce Jerry Yang, fost cofondator al Yahoo, a investit şi el la companie la începuturile acesteia. Şi Wildcat Capital Management, family office-ul lui David Bonderman, a intrat în acţionariat la finele anului 2019, chiar înainte ca Zoom să înregistreze cele mai consistente creşteri. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO