Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Fenomenul GameStop revine la viaţă. Ce înseamnă creşterile din ultimele zile şi încotro se îndreaptă retailerul după frenezia declanşată la începutul anului

Business internaţional. Fenomenul GameStop revine la...
12.03.2021, 00:00 454

Acţiunile lanţului american de magazine GameStop (simbol bursier GME) au crescut constant în ultimele şedinţe, îndreptându-se spre recordul înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie, perioadă ce a marcat apogeul conflictului Reddit-Wall Street.

Pe atunci, preţul unei acţiuni a înregistrat în câteva zile un plus de 1.600% şi a ajuns la aproape 350 de dolari. Raliul a fost alimentat de micii investitori din cadrul platformei de socializare Reddit, care au profitat de ocazie pentru a genera pierderi fondurilor de hedging ce au pariat pe scăderea aceloraşi acţiuni.

Ultimele creşteri ale retailerului de jocuri video vin la scurt timp după ce CFO-ul Jim Bell a anunţat că va părăsi compania în cursul lunii aprilie, mişcare lansată pentru a „accelera transformarea GameStop”, care ar convinge investitorii de valoarea pe termen lung a firmei şi de abilitatea acesteia de a face tranziţia de la magazinele fizice la mediul online, notează CNBC. Eduard Ivanovici

Micii investitori ai grupului WallStreetBets, care au început ofensiva lansată asupra short-sellerilor din cadrul marilor fonduri de hedging, au alimentat în mod constant creşterile, după ce preţul unei acţiuni scăzuse la un moment dat la 40 de dolari, la doar trei săptămâni după ce acestea atinseseră un record de 347 de dolari.

„Mă tem că există prea multă promovare, prea multe speculaţii, iar acţiunile sunt tratate drept nişte bilete de loterie pentru companii ce sunt departe de a-şi demonstra durabilitatea”, spune Brad Gerstner, fondator şi CEO al firmei de investiţii Altimeter Capital, care a finanţat şi UiPath, cel mai valoros startup din IT pornit în România.  În ultima lună, acţiunile GameStop au crescut cu aproximativ 400%. Schimbările au venit pe măsură ce retailerul a format o nouă  „strategie de planificare şi un nou comitet de alocare a capitalului”, condus de Ryan Cohen, investitorul care a declanşat operaţiunile de short-selling de la începutul anului. Cohen a cofondat şi a vândut cu succes retailerul online Chewy, într-o tranzacţie estimată la 3 miliarde de dolari, fiind ales în boardul de directori al GameStop în luna ianuarie 2021.

În septembrie 2020, Cohen a cumpărat un pachet de 13% din acţiunile lanţului de magazine. În mare parte, membrii grupului WallStreetBets au crezut că antreprenorul va resuscita afacerile lanţului de magazine, urmând să îl transforme într-o forţă a vânzărilor online de jocuri video.

Acum, noul comitet explorează noi moduri de extindere a canalelor digitale şi plănuieşte să îşi ajusteze actuala structură organizaţională. Însă întrebarea care rămâne este dacă utilizatorii Reddit au susţinut crearea unei bule sau au ajutat un business cu un potenţial sănătos de creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO