Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Europa, veriga slabă a economiei globale. Previziunile legate de rezultatele economice din zona euro au fost ratate

Business internaţional. Europa, veriga slabă a...

Autor: Tibi Oprea

15.02.2019, 00:03 309

Producţia industrială la nivelul celor 19 state din zona euro se află într-un ritm rapid de scădere de la criza financiară din 2008, iar cererea se află în scădere pe fondul presiunilor interne şi internaţionale.

Ritmul de expansiune a scăzut cu 1% în decembrie faţă de noiembrie 2018, în comparaţie cu previziunile de 0,4%, în contextul incertitudinilor legate de războiul comercial dintre SUA şi China, pe fondul incertitudinii privind Brexit şi din cauza situaţiei bugetare neclare în unele state, potrivit Bloomberg. „Preocuparea pe care o am acum este în Europa”, spune Salman Ahmed, şef de investiţii în cadrul Lombard Odier. „China e clar că trece printr-o încetinire, dar există o cantitate puternică de stimuli pe conductă. În orice caz, lucrurile se deteriorează destul de repede.“

Ritmul anual de creştere economică (GDP) a scăzut în cazul Germaniei de la 1,5% în 2018 la 1,1% în 2019. În ceea ce priveşte Franţa, acesta a scăzut de la 1,5% la 1,3%, iar în Italia ritmul de creştere a fost ajustat de la 1% la 0,2%. La nivelul întregii zone euro, GDP a scăzut cu 46%, la 1,3%, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Cheltuielile de uz casnic au stagnat în Franţa, iar Germania a înregistrat o încetinire a producţiei industriale. Îm­preună, aceste două ţări reprezintă aproxi­mativ jumătate din economia zonei euro. Ludovic Subran, economist-şef în cadrul Allianz, a declarat că „dacă Franţa opreşte consumul şi Germania opreşte producţia, atunci avem o problemă majoră în zona euro“. In­dicele Bloomberg European 500, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 500 de acţiuni europene, se află la cea mai mică valoare de la mijlocul anului 2017.

Dar problemele europene nu se opresc aici. Randamentele obligaţiunilor italiene au început să scadă din nou pe fondul indoielilor cu privire la managementul fiscal, situaţia băncilor este discutabilă, iar cea a Brexitului rămâne nerezolvată deocamdată.

Goldman Sachs şi-a ajustat în scădere aşteptările pe termen scurt legate de zona euro, deşi gigantul bancar vede scăderea preţului petrolului şi politicile fiscale drept o îmbunătăţire a situaţiei economice în 2019.

Şi în China, a doua cea mai mare economie a lumii, creşterea economică a înregistrat o încetinire. Producătorul de automobile Fiat, de exemplu, a anunţat cerere mai scăzută de maşini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO