Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Comisia Europeană: Companiile care vor fi salvate de la criză prin ajutor de stat nu au voie să dea dividende, să-şi răscumpere acţiuni sau să dea bonusuri

Business internaţional. Comisia Europeană: Companiile...

Autor: Alex Ciutacu

16.04.2020, 00:04 594

♦ După ce trece şocul pandemiei, businessurile europene care au primit o injecţie de capital prin care statul a preluat o participaţie de peste 20% vor fi obligate să prezinte o strategie clară pentru a-şi reveni din această situaţie şi a reduce participaţia statului.

Companiile care vor fi salvate de criză de guvernele din Uniunea Europeană prin injecţii de capital nu vor avea voie să plătească dividende, să-şi răs­cum­pere acţiunile sau să dea bo­nusuri, potrivit unui document oficial, citat de Financial Times.

Termenii şi condiţiile au apărut după ce presa internaţio­nală a scris săptămâna trecută despre intenţia Comisiei Euro­pene de a relaxa regulile ajuto­rului de stat pentru companiile afectate de răspândirea pande­miei. De asemenea, companiilor salvate prin intermediul aju­torului de stat li se va interzice să îşi asume „riscuri excesive“ sau să se implice în „expansiune co­mer­cială agresivă“, conform unui document al CE care aduce amenda­ment­e deciziei de a relaxa regu­lile.

Firmele nu vor avea voie să cumpere rivali sau alţi operatori economici din acelaşi sector, cât timp au încă datorii de plătit către stat, conform docu­men­tului. Constrângerile sunt meni­te să prevină „perturbări nedo­rite la nivelul competiţiei“, şi oglin­desc o serie de constrângeri similare impuse sectorului ban­car în mijlocul crizei financiare globale de acum mai bine de 10 ani. După ce trece şocul pande­miei, businessurile europene care au primit o injecţie de capital prin care statul a preluat o participaţie de peste 20% vor fi obligate să prezinte o strategie clară pentru a-şi reveni din această situaţie şi a reduce participaţia statului.

„Dacă până la 31 decembrie 2024 participaţia preluată de stat nu a fost redusă sub 15%, compania trebuie să trimită un plan de restructurare către Comisie. (...) Există mult mai multă flexibilitate faţă de principiile aplicate la criza financiară, unde companiile erau obligate să prezinte un plan de restructurare în maximum 6 luni de la recapitalizare“, potrivit documentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO