Burse - Fonduri mutuale

Business Internaţional. Ce tipuri de companii recomandă Warren Buffett în perioadele de inflaţie

Business Internaţional. Ce tipuri de companii recomandă...

Autor: Eduard Ivanovici

14.10.2021, 00:00 4946

Cele mai recente rapoarte ale Departamentului de Comerţ din SUA arată că inflaţia a ajuns la maximul ultimilor 30 de ani, situaţia fiind accentuată de problemele lanţurilor globale de aprovizionare, care s-au resimţit dincolo de prima economie a planetei, transmite MarketWatch.

Într-o asemenea perioadă, mulţi investitori se concentrează asupra mişcărilor care protejează împotriva fenomenului inflaţionist. Warren Buffett, care şi-a clădit o avere netă de peste 100 de miliarde de dolari prin intermediul investiţiilor, oferă o serie de recomandări în acest sens. 

„Cele mai bune afaceri pe timp de inflaţie sunt cele pe care le cumperi o singură dată şi pe care nu va trebui să le alimentezi ulterior”, spune Buffett, adăugând că segmentul de real estate constituie o variantă viabilă într-un astfel de moment, întrucât investiţia poate beneficia ulterior de creşterea preţurilor.

Între timp, „Oracolul din Omaha” consideră că utilităţile şi industria căilor ferate nu reprezintă investiţii bune pe timp de inflaţie. În cadrul unei întâlniri cu acţionarii Berkshire Hathaway din timpul ultimei crize financiare, Buffet a subliniat faptul că, într-o perioadă marcată de creşterea preţurilor, cel mai bun lucru pe care îl poate face un om este să investească în el şi în aptitudinile sale.

„Dacă eşti cel mai bun profesor, cel mai bun chirurg, cel mai bun avocat, vei obţine o parte din «plăcinta» economiei naţionale indiferent de valoarea banilor.”

De asemenea, o altă opţiune ar fi companiile ală căror produse rămân cumpărate chiar dacă firmele respective sunt nevoie să crească preţurile.

Companiile care tind să reziste în ţara inflaţiei „trebuie să prezinte două caracteristici: 1) abilitatea de a majora preţurile relativ uşor (chiar dacă cererea stagnează şi compania nu operează la capacitate maximă), fără temeri conform cărora societatea va suferi pierderi considerabile şi 2) abilitatea de a acomoda creşterile volumelor de dolari (produse mai degrabă de inflaţie decât de o creştere reală) cu investiţii minore de capital”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO