Burse - Fonduri mutuale

Bursele sunt îngenuncheate, frica este la cote ridicate, iar BCE nu reduce dobânda, dar printează şi mai mulţi euro: panica este mare, se tranzacţionează pe emoţii

Bursa de la Londra a scăzut joi cu 10%, Bursa din Germania cu 12%, iar Bursa de la New York cu 8%. Bursa de la Bucureşti a avut joi un minus de 5% şi un declin de 22% în şapte săptămâni.

Bursa de la Londra a scăzut joi cu 10%, Bursa din Germania cu 12%, iar Bursa de la New York cu 8%. Bursa de la Bucureşti a avut joi un minus de 5% şi un declin de 22% în şapte săptămâni.

Autor: Liviu Popescu

13.03.2020, 00:39 809

Vânzări agresive au acaparat bursele la nivel mondial ceea ce a dus la prăbuşiri chiar şi de până la 10% de la Dow Jones (Wall Street), FTSE 100 (Londra), DAX (Germania), la doar o oră după anunţul Băncii Centrale Europene de a nu merge pe acelaşi drum ca FED şi Banca Angliei, respectiv de a reduce dobânda de politică monetară, arată datele agregate de ZF.

La Bucureşti, Bursa românească a intrat în “ghearele ursului” în contextul în care din 23 ianuarie 2020, adică de la maximul post-criză, şi până la închiderea din 12 martie 2020, indicele principal BET s-a diminuat cu 22%, adică a intrat în “piaţa bear”, caracterizată de scăderi accentuate ale acţiunilor, încredere scăzută a investitorilor şi o stare generală de pesimism.

“Practic, în aceste momente nu mai contează rezultatele financiare ale companiilor, nu mai contează nimic”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring, pentru ZF.

Investitorii  par a fi uitat de rezultatele financiare pozitive ale companiilor din prima ligă bursieră, reflectată printr-o creştere cu 20% a profitabilităţii în 2019, în contextul în care ordinele de vânzare agresive din piaţă “trădează” tranzacţii realizate emoţional şi care nu ţin cont de fundamente.

Cum motivul pentru care bursele sunt în vrie nu este unul fundamental economic, ci ţine de un eveniment inedit- o pandemie, nimeni nu poate pretinde că are acurataţea necesară pentru a face calcule exacte privind modul în care economia va fi afectată şi implicit pieţele bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO