Burse - Fonduri mutuale

Bursele scad din cauza eşecului lui Trump. „Reformarea fiscală ar putea readuce optimismul. Temporar“

Bursele scad din cauza eşecului lui Trump. „Reformarea...

Autor: Liviu Popescu, Dan Grigore Ivan

28.03.2017, 00:03 707

Bursele internaţionale au scăzut pe parcursul zilei de ieri cu până la 1% din cauza înfrângerii su­fe­rite de administraţia Donald Trump, care nu a reuşit să strângă un număr suficient de susţinători pentru a modifica sistemul de asigurare a sănătăţii în SUA.

Analiştii susţin că Trump se vede nevoit să treacă la planul de reformare fiscală, subiect care ar putea readuce optimismul.

„Temporar cel mai probabil, întrucât eşecul recent pune într-o lumină slabă planurile de viitor în piaţa de capital“, se arată într-o notă a XTB Ro­mânia.

Nereuşita administraţiei Trump de a înlocui le­gis­laţia Obamacare a sugerat unei părţi a comu­ni­tăţii globale de investitori că promisiunile de dinaintea cam­paniei electorale, ce priveau scăderi de taxe şi dere­glementarea puternică a sectorului financiar, ar putea avea aceeaşi soartă precum legea sănătăţii. Aceste promisiuni au fost văzute drept principalul motor de creştere a pieţelor de capital din noiembrie până de curând.

Indicele de referinţă al bursei americane, Dow Jones, este pe o pantă descendentă de cinci zile încoace la 20.596 de puncte, iar la Bucureşti indicele BET deschidea ieri în minus la 7.975 de puncte. Pe de altă parte, valul de pesimism de pe pieţele de capital duce la căutarea activelor de refugiu, precum aurul. Pre­ţurile metalelor preţioase au crescut luni dimi­neaţă pe seama scăderii dolarului ca urmare a retra­gerii legii sistemului de sănătate din Congres. Aurul se tranzacţionează aproape de maximul ultimelor patru săptămâni, la 1.259 de dolari pe uncie. La Bu­cureşti, BNR cotase preţul gramului de aur la 169 de lei.

Dolarul a scăzut la minimul ultimilor patru luni, iar aurul şi argintul au crescut cu peste 1%. Argintul a urcat la 17,9 dolari pe uncie, iar platina a trecut de 980 de dolari. Creşterea yenului japonez, activ de refugiu, a pus presiune puternică pe piaţa de capital de la Tokio. Indicele Nikkei 225, referinţa pieţei de capital nipone, a scăzut cu 1,44% ieri, iar în ultima săptămână deprecierea este de aproape 3%.

Indicele EuroSTOXX 600 a scăzut cu 0,6%, iar indicele EuroSTOXX Banks, ce urmăreşte cele mai mari 25 de grupuri bancare de pe continent, a scăzut cu aproape 1%.

Cotaţiile futures ale indicelui american Dow Jones au afişat deprecieri de 0,3%, iar sectorul bancar şi cel minier au oferit cele mai mari deprecieri pe bursele europene. În regiune, indicele WIG 20 a scăzut cu 1,38%, a doua scădere de peste 1% într-o săptămână. Ecartul dintre randamentul de la începutul acestui an al indicelui polonez şi cel de la referinţa bursei de la Bucureşti s-a micşorat, după ce ieri scăderea de pe piaţa de capital locală a fost sub media europeană, respectiv 0,3%.

Astfel, indicele WIG 20 afişează o apreciere de 13% de la începutul acestui an, prima din Uniunea Europeană, în vreme ce indicele BET se plasează pe locul al doilea, cu o creştere de 12,36%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO