Burse - Fonduri mutuale

Bursele lumii îşi pansează rănile după o săptămână de coşmar în care au pierdut sânge la greu

Bursele lumii îşi pansează rănile după o...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

12.02.2016, 16:53 1192

Creşterile înregistrate de acţiunile companiilor din energie şi de bănci readuc bursele europene pe creştere după o săptămână în care au intrat pe o piaţă-urs. Creşterea din Europa vine pe fondul scăderilor înregistrate de pieţele din Asia, care au ajuns la cel mai mic nivel din ultimul an, scrie Bloomberg.

Indicele Stoxx 600, care acoperă 90% din capitalizarea bursieră a Europei, a crescut astăzi cu 1,76% şi are o scădere săptămânală de 5,21%. Stoxxx 600 a închis ziua de joi  la un nivel cu 27% mai mic decât maximul atins în Aprilie 2015, capitalizarea lui fiind de 13,5 ori mai mare decât veniturile estimate de companii sub nivelul din aprilie 2015, de 17 ori veniturile estimate.

Cu o scădere de 29% de la începutul anului băncile prezente pe Stoxx 600 au suferit din cauza temerilor legate de profitabilitatea lor într-o economie cu dobânzi mici şi de abilitatea băncilor italiene şi a Deutsche Bank de a îşi plăti datoriile. Acţiunile Deutsche Bank şi Credit Suisse au revenit astăzi pe creştere după ce săptămâna aceasta au avut scăderi de 43% respective 27%, iar acţiunile băncii britanice cu expunere pe pieţele emergente Standard Chartered au fost tranzacţionate la cel mai mic nivel din 1998.

Acţiunile băncii germane Commerzbank au crescut vineri cu 14% după ce profitul băncii a fost în linie cu estimările analiştilor iar banca îşi va răsplăti acţionarii cu dividende pentru prima dată în 5 ani. Însă, Banca Monte dei Paschi di Siena şi-a continuat trendul descendent, deschizând vineri cu o scădere de 4,9%.

Şi datele statistice care arată că economia zonei euro continuă să îşi revină au crescut încrederea investitorilor. Economia germană a înregistrat în ultimul trimestru din 2015 o creştere de 0,3% iar cea franceză 0,2%.

Spre după amiază investitorii vor fi atenţi şi la indicii legate de starea economiei americane, aşteptând publicarea ultimelor statistici privind vânzările de retail şi sentimentul consumatorilor.

Compania minieră Anglo American a crescut astăzi cu 7%, iar Glencore a fost pe creştere după ce Deutsche Bank a crescut preţul-ţintă al companiei miniere listate pe bursa sud-africană.

Şi cotaţia barilului de petrol a început ziua pe creştere după declaraţiile ministrului petrolului din Emiratele Arabe Unite care a declarat că OPEC este dispus să coopereze cu ceilalţi producători pentru reducerea producţiei de ţiţei.

Astăzi, barilul de petrol Brent fost cotat cu 31,69 dolari iar cotaţia WTI a juns la 27,55 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO