Burse - Fonduri mutuale

Bursele internaţionale suferă cele mai mari pierderi din ultimii doi ani pe fondul panicii generate de coronavirus

Bursele internaţionale suferă cele mai mari pierderi...

Autor: Alex Ciutacu

25.02.2020, 11:55 1109

Pieţele globale de acţiuni au înregistrat cea mai proastă zi din ultimii doi ani, în contextul în care panica legată de dimensiunea epidemiei de coronavirus a cuprins investitorii şi a ridicat întrebări cu privire la încetinirea economiei globale.

După o serie de scăderi în Asia şi Europa, indicele S&P 500 a scăzut cu 3,4%, anulând câştigurile pentru 2020, înregistrând cea mai abruptă scădere de când tensiunile comerciale au bulversat pieţele în februarie 2018.

Reflectând o reacţie la nivel global, indicele FTSE All-World a scăzut cu 3% în şedinţa de ieri.

Investitorii s-au refugiat şi au cumpărat obligaţiuni guvernamentale, ceea ce a determinat ca titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani să scadă cu 10,2 puncte procentuale, la 1,37% - puţin peste minimul istoric.

Investitorii speră ca FED, banca centrală americană, să reducă dobânzile până în aprilie, potrivit FT.  

Sectorul de energie a condus declinul pieţei pe fondul scăderii preţului la petrol. Concomitent, sectorul de tehnologie aa început să scadă.

Compania AMD a scăzut pe bursă cu 7,8% pe fondul temerilor referitoare la modul în care epidemia de coronavirus va perturba piaţa cipurilor.

Preşedintele Donald Trump a răspuns la situaţie printr-o postare pe Twitter în care scrie că noul coronavirus „este sub control în SUA”, adăugând că „bursa începe să arate foarte bine pentru mine”.

În ceea ce priveşte Europa, bursa britanică a înregistrat cea mai proastă zi din ultimii cinci ani, în timp ce indicele MIB din Italia a înregistrat o scădere de 5,4% - cea mai mare din 2016.

„Nu mai este doar o problemă a Asiei”, Robert Barnell, econmist-şef al ING pentru regiunea Asia-Pacific.

Indicele continental Stoxx 600 a scăzut cu 3,8%, în timp ce FTSE 100 a scăzut cu 3,3%. Liniile aeriene şi operatorii au fost loviţi puternic, acţiunile easyJet au scăzut cu 17%, iar cele ale Ryanair cu 13%.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO