Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene au deschis în scădere, în pofida injecţiei de lichiditate de miercuri

Autor: Vlad Popescu

01.03.2012, 10:57 85

Bursele europene au deschis joi în scădere uşoară, investitorii "digerând" infuzia de lichiditate efectuată miercuri de BCE şi comentariile conservatoare ale preşedintelui Fed, Ben Bernanke, în aşteptarea unui nou catalizator care să antreneze creşteri, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene s-a retras cu 0,2% în debutul pedinţei de tranzacţionare, unii investitori optând să vândă în câştig după creşterile din ultimele luni. Indicele a crescut cu 20% de la sfârşitul lunii noiembrie până miercuri.

Banca Centrală Europeană (BCE) a derulat miercuri o nouă operaţiune de refinanţare pe trei ani, în cadrul căreia băncile comerciale au împrumutat 530 miliarde euro la o dobândă de numai 1%. Operaţiunea similară din decembrie a rezultat într-o infuzie de lichiditate de 489 miliarde euro în sistemul bancar din zona euro.

Federal Reserve, banca centrală a SUA, nu a făcut niciun comentariu privind posibilitatea unei nou runde de "relaxare cantitativă" - stimularea lichidităţii din piaţă prin achiziţionarea directă de titluri de Trezorerie SUA. Fed sugerează astfel că strategia de lichiditate abundentă la dobânzi mici sau negative din partea băncii centrale a luat sfârşit, eliminând astfel un factor important care a sprijinit bursele în anii de criză.

Prudenţa investitorilor este justificată şi de temerile privind impactul creşterii preţurilor petrolului asupra economiei europene, unul dintre cei mai mari importatori de ţiţei din lume.

Bursele din Asia au scăzut joi în urma comentariilor preşedintelui Fed, Ben Bernanke, care s-a arătat conservator în privinţa perspectivelor economice ale SUA.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborât cu 0,7% joi, după ce a crescut miercuri cu 1,4%, la maximul ultimelor şapte luni.

În Japonia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în scădere cu 0,4%, în retragere de la maximul ultimelor şapte luni.

Principalii indici ai bursei de la New York au închis miercuri în scădere cu aproximativ 0,4%, după patru şedinţe consecutive de avans, investitorii arătându-se dezamăgiţi de comentariile lui Bernanke.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO