Burse - Fonduri mutuale

Bursele din Asia închid în scădere, din cauza deciziei Greciei de a organiza referendum

Bursele din Asia închid în scădere, din cauza deciziei Greciei de a organiza referendum

Foto: AFP

Autor: Marius Oncu - Mediafax

02.11.2011, 10:06 240

Bursele din Asia au închis în scădere şedinţa de miercuri, după ce investitorii au vândut active mai riscante din cauza anunţului Greciei privind organizarea unui referendum pentru pachetul de ajutor financiar extern, care a stârnit din nou temerile legate de criza datoriilor din Europa.

Acţiunile din Asia au pierdut tot ce au câştigat săptămâna trecută după anunţul liderilor europeni privind un nou pachet de ajutor financiar pentru Grecia şi de consolidatre a sistemului bancar, potrivit Reuters.

Premierul elen, George Papandreou, a respins un val de critici şi a obţinut acordul cabinetului pentru organizarea referendumului, despre care executivul de la Atena a anunţat că va avea loc cât de curând posibil., scrie Mediafax.

Actuala situaţie este mai dificilă decât cea din urmă cu trei ani, când prăbuşirea Lehman Brothers a declanşat o criză puternică în sistemul financiar, a declarat Xiao Minjie, economist şef la FuNNeX Asset Management Tokio.

"Lehman reprezenta problema unei instituţii financiare. Acum ne confruntăm cu probleme ale datoriilor suverane, iar dificultăţile fiscale sunt mai greu de rezolvat, întrucât implică repararea unui sistem local precum cel al taxelor, care este puternic politizat", a spus el.

Indicele MSCI pentru regiunea Asia Pacific, fără Japonia, a pierdut 1,2%, în timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokio a scăzut cu aproape 2%.

Atenţia investitorilor se îndreaptă acum către Rezerva Federală a SUA, care încheie miercuri o şedinţă de politică monetară de două zile. Fed ar putea începe să pregătească pieţele financiare pentru noi decizii de relaxare monetară, chiar dacă nu va introduce, încă, noi măsuri de stimulare a economiei, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO