Burse - Fonduri mutuale

Bursa vrea sa-si rotunjeasca veniturile prin vanzarea cotatiilor

Bursa vrea sa-si rotunjeasca veniturile prin vanzarea cotatiilor

Stere Farmache

25.06.2009, 00:00 28

Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), intentioneaza sa puna un accent mai mare pe vanzarea informatiilor bursiere pentru a creste veniturile BVB, care provin acum in cea mai mare parte din comisioanele aplicate la tranzactiile zilnice derulate pe piata.

"Vanzarea informatiei bursiere reprezinta pentru Bursa o sursa importanta de venit. Cu toate acestea, o astfel de situatie nu ar trebui sa duca la o crestere a costurilor de operare. Nu orice informatie publica, respectiv informatia in timp real, este si gratuita. Bursele dezvoltate obtin 20-25% din venituri din vanzarea informatiei. In orice caz, preturile trebuie sa fie rezonabile si adaptate nivelului de dezvoltare al pietei", spune Farmache.
Ideea vanzarii informatiei bursiere nu este noua pentru conducerea Bursei de Valori Bucuresti, aceasta dorind si in trecut sa adopte o astfel de decizie. Cu toate acestea, din punctul de vedere al brokerilor, BVB nu va adopta vanzarea informatiei intr-o perioada de criza.
"Casele de brokeraj nu platesc in prezent pentru informatie, insa pe pietele externe acest proiect a fost deja adoptat. S-a mai discutat si in trecut in cadrul Adunarilor Generale a Actionarilor (AGA) posibilitatea vanzarii informatiei bursiere, insa nu s-a luat nicio decizie. Oricum, o astfel de varianta nu cred ca se va implementa intr-o perioada de criza. Abia in momentul in care o sa se inceapa sa se castige din nou pe Bursa institutia ar putea percepe astfel de taxe. In conditiile in care s-ar percepe o suma modica de la casele de brokeraj sau de la investitori, contul Bursei ar creste treptat", spune Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.
El este de parere ca in momentul de fata majoritatea investitorilor pastreaza legatura cu un broker si tranzactioneaza cu ajutorul acestuia, insa exista si investitori care isi fac singuri analize si iau decizii de tranzactionare online.
Bursa de Valori ofera investitorilor in momentul de fata doua servicii de monitorizare a pietei contra cost, respectiv Terminalul online si Cotatii online.
Prin acestea, investitorii au acces in timp real la cotatiile din piata. Pentru Terminalul online pretul perceput este de 250 de euro pe trimestru, in vreme ce serviciul Cotatii costa 35 de euro pe luna. Conform reprezentantilor Bursei de Valori, exista putine persoane fizice care utilizeaza Terminalul online.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO