Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori de la Bucureşti, operatorul pieţei de capital din România, anunţă că pe 14 mai 2020 intră la tranzacţionare obligaţiunile de 480 mil. lei ale Raiffeisen. Maturitate 10 ani şi dobândă formată din 3,5% plus Robor la trei luni

Bursa de Valori de la Bucureşti, operatorul pieţei de...

Autor: Liviu Popescu

13.05.2020, 16:30 657

Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat miercuri că din 14 mai 2020 va intra la tranzacţionare emisiunea de obligaţiuni de 480 milioane de lei emisă de Raiffeisen Bank România.

Banca a emis printr-un plasament privat în decembrie 2019, primele obligaţiuni subordonate în moneda locală având o maturitate de 10 ani, în valoare totală de 480 milioane lei şi un cupon de 3,5% peste ROBOR la 3 luni. Investitori unici au fost două instituţii financiare internaţionale: International Finance Corporation (IFC) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

”Această emisiune de obligaţiuni este utilă atât pentru Raiffeisen, cât şi pentru BVB, fiind o bună dovadă că piaţa de capital este un canal funcţional şi eficient de finanţare a societăţilor cu perspective de dezvoltare şi asigură, indirect, resursele necesare dezvoltării economiei naţionale”, spune  Adrian Tănase, drectorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Sursele de capital sunt diversificate, pornind de la investitorii instituţionali străini şi locali şi continuând cu investitorii individuali, şi chiar cu persoane care nu au început să investească, dar  doresc să-şi plaseze banii mai avantajos, spune el. “Fondurile private de pensii au active de circa 14 miliarde euro, iar depozitele la vedere (overnight) ale populaţiei depăşesc 23 miliarde euro. Prin urmare, vedem că  pe plan local sunt suficienţi bani disponibili pentru finanţarea proiectelor societăţilor care caută finanţare pe piaţa de capital”.

Radu Hanga, preşedinte al BVB, spune că intrarea în această tranzacţie a celor doi investitori instituţionali ancoră, IFC şi BERD, demonstrează încă odată că activele unor investitori instituţionali internaţionali, atât cei strategici, cât şi cei care urmăresc pieţe emergente şi de frontieră pot fi atrase prin bursă dacă sunt create oportunităţi atractive de investiţii.

“Aşadar, avem o nouă dovadă că investitori sunt, bani sunt, şi când se întâlnesc cu o oportunitate de investiţie într-o societate serioasă rezultă o tranzacţie reuşită. Pentru ca cele două părţi să se întâlnească este nevoie de un canal prin care să se pună în mişcare capitalul, iar bursa este unul dintre canalele prin care capitalul circulă chiar şi când alte surse de finanţare se mai restrâng”.

Raiffeisen a primit aprobarea ASF pentru prospectul de listare a obligaţiunilor pe 6 mai 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO