Burse - Fonduri mutuale

Bursa, un ring prea puţin popular: doar 54.000 de investitori în T1/2019, cel mai redus număr de la criză încoace. Investitorii activi, doar 15.700

Analiză ZF

Autor: Liviu Popescu

12.07.2019, 19:22 500

Cel mai redus număr de investitori activi din T1/2017 încoace, adică de la doar câteva luni de când MedLife (M) spărgea gheaţa listărilor private după o pauză de opt ani ♦ Numărul din ce în ce mai scăzut de conturi de tranzacţionare se traduce în scăderea lichidităţii şi implicit în diminuarea şanselor de promovare a bursei la categoria emergentă.

Numărul conturilor de tranzacţionare la bursa de la Bucureşti, clasată în topul pieţelor de capital cu cele mai ridicate ran­da­mente ale divi­den­delor la nivel mon­dial, este la T1/2019 de circa 53.940 de conturi, în scădere cu 11% faţă de primele trei luni din 2018, po­trivit celor mai recente date ale Fon­dului de Compensare a In­vestitorilor.

Acest lucru înseamnă că bursa locală numără mai puţin de 53.900 de investitori, atât cei care tranzacţionează activ, cât şi cei care au plasamente în acţiuni probabil pentru dividende, în contextul în care un investitor poate avea unul sau mai multe conturi de tranzacţionare. Pe de altă parte, numărul de conturi active de tranzacţionare, adică cele care au înregistrat cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni, este la T1/2019 de 15.730 de conturi, în scădere cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF). În acest caz este vorba de cel mai redus număr al investitorilor „loiali“ bursei de la T1/2017 încoace, adică la doar câteva luni după ce MedLife (M) spărgea gheaţa listărilor private după o pauză de opt ani. „Scăderea numărului de conturi cred că este direct legată de evoluţia mai modestă a bursei din ultimii doi ani, caracterizată de multă volatilitate şi de faptul că puţine IPO-uri au adus satisfacţii deosebite investitorilor în această perioadă, care probabil nu au fost convinşi de bursă, aşteptând rezultate pe termen scurt“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO