Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Transgaz anunţă un profit de 38,6 mil. lei în primele nouă luni din 2023, cu 85% mai mic decât în perioada similară de anul trecut. Veniturile, aproape neschimbate, la 1,1 mld. lei

Bursă. Transgaz anunţă un profit de 38,6 mil. lei în...

Autor: Eduard Ivanovici

14.11.2023, 18:09 691

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN), companie deţinută majoritar de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, a înregistrat un profit net de 38,65 milioane de lei la nivel consolidat în intervalul ianuarie-septembrie 2023, cu 85% sub nivelul de 266,16 milioane din acelaşi interval al anului precedent.

Potrivit raportului financiar publicat la bursă, veniturile din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii conform IFRIC12, au însumat circa 1,1 miliarde de lei, minus 1% an/an.

Veniturile din activitatea de echilibrare au coborât cu 58% la 321,67 milioane de lei. Totodată, cheltuielile de exploatare au urcat cu 12% la 1,14 miliarde de lei.

Acţiunile TGN se tranzacţionează în creştere cu 8,7% anul acesta, pe un rulaj de circa 160 de milioane de lei şi o valoare de piaţă de 3,5 miliarde de lei. Prin comparaţie, BET – indicele principal al BVB – s-a apreciat cu 25,7% în 2023, iar BET-NG – unde sunt incluse companiile din energie şi utilităţi – a urcat cu 24,4%.

Ion Sterian, Transgaz: Eu vă spun că gazele din Marea Neagră nu vor fi suficiente nici măcar pentru consumul României, nu se pune problema de exporturi, vom importa gaz. Romgaz ar trebui să verifice odată dacă e potenţial sau nu la Caragele

Luna trecută, acţionarii Transgaz au numit în consiliul de administraţie pe Ilinca Derenthall de la Fondul Proprietatea şi Adina Hanza de la ROCA Agri RDF. Anterior, compania a anunţat oficial preluarea operării reţelei de transport a gazelor naturale din Republica Moldova prin subsidiara Vestmoldtransgaz.

Capitalul social al Transgaz este deţinut în proporţie de 58,5% de statul român, restul revenind altor acţionari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO