Burse - Fonduri mutuale

Bursa surprinde din nou investitorii: BRD plus 6%, SNP minus 8%

Bursa surprinde din nou investitorii: BRD plus 6%, SNP minus 8%
16.10.2008, 20:11 19

Bursa a reusit sa-si tempereze scaderile spre sfarsitul sedintei de ieri si sa intre pentru cateva minute chiar pe plus, dupa ce a inregistrat scaderi puternice in deschidere care alimentau temerile privind un nou dezastru in piata.

Pierderile inregistrate de americani in sedinta de miercuri, de aproape 8%, au provocat la deschidere un val de scaderi masive in Europa, resimtite din plin si de piata romaneasca de capital. Astfel, la fel ca in sedinta de miercuri, daca cei mai importanti indici europeni au inregistrat pierderi moderate, situate intre 2 si 4%, Bursa de la Bucuresti scadea puternic, cu pierderi in tonul celor de miercuri.
Cu toate acestea, nimeni nu stia ca sfarsitul sedintei de tranzactionare le rezerva o surpriza investitorilor, si anume aprecierea de peste 7% a titlurilor BRD SocGen (BRD).
Cresterile BRD au provocat un val de aprecieri in piata, in numai cateva minute aceasta revenind pe "verde". In cele din urma, actiunile BRD au inchis in crestere cu aproape 6% fata de sedinta trecuta, in vreme ce titlurile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 4,7%.
"A fost surprinzator ceea ce s-a intamplat la sfarsitul sedintei, nimeni nu stia practic ce s-a intamplat. Evolutia de ieri a aratat o presiune mare la vanzare, cu ordine de cumparare mari care au reusit sa echilibreze piata. Am avut parte practic de cumparari masive ieri, pozitiile de vanzare gasindu-si in cele din urma contrapartea, ceea ce a dus la o crestere brusca a pietei", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Nu toate actiunile au inregistrat reveniri pe final, titlurile Petrom, cea mai mare companie listata, pierzand 8,3%.
Cu toate acestea, la inchidere, corectia indicelui celor mai lichide zece companii din piata, BET, a fost practic nesemnificativa, in vreme ce indicele de ansamblu al pietei, BET-C, a scazut cu circa 0,6%. Daca pe parcursul sedintei cea mai drastica pierdere a fost suportata din nou de SIF-uri, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, a inchis in cele din urma in scadere cu 0,4%, dupa pierderi de 10% in deschidere.
"Cel mai bun exemplu al presiunii la vanzare si al prezentei cumparatorilor in piata este BRD, acesta inregistrand volume de tranzactionare foarte mari. Fata de deschiderea de minus 10%, senzatia din piata a fost una neplacuta, asteptandu-se chiar la o noua inchidere a Bursei. In cele din urma actiunile au ajuns la preturi foarte mici, care desigur ca au fost atractive", spune Nilas.
Lichiditatea din sedinta trecuta a fost in continuare destul de scazuta, insa a venit pe fondul unui volum de tranzactionare superior celui de miercuri. Astfel, Bursa a inregistrat ieri un rulaj de circa 8 mil. euro (30,1 mil. lei), pe un volum de tranzactionare de 72,4 mil. actiuni, in vreme ce piata RASDAQ a atras lichiditati in valoare de 0,7 mil. euro (2,7 mil. lei), pe un volum de 11,2 milioane de actiuni.
Cea mai mare lichiditate din piata a fost inregistrata ieri de titlurile BRD SocGen (BRD), in valoare de 1,7 mil. lei (5,6 mil. euro). SIF-urile au reprezentat din nou cel mai cautat grup din piata, acestea realizand un rulaj total in valoare de 3,7 mil. euro (circa 14 mil. lei).
"A revenit putin optimism in piata, insa optimismul a fost prezent si zilele trecute. Stirile internationale insa nu sunt foarte bune, in special S&P de a reduce ratingul Erste si BCR de la "stabil" la "negativ".
Din pacate piata este in continuare extrem de volatila, iar stirile negative continua sa apara dupa cele pozitive. Nu putem spune ce va urma", spune Nilas.
Pe plan international, indicele francez CAC-40 scadea inainte de inchiderea sedintei cu 3,8%, indicele german DAX cu 2,5%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu circa 2,6%.
Tot ieri, pe fondul scaderilor inregistrate la Bursele de Valori, pretul petrolului a atins minimul ultimelor 13 luni, de 73 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO