Burse - Fonduri mutuale

Bursa stabileste noi maxime istorice

18.10.2006, 19:40 17

Bursa a intrat din nou in zodia maximelor istorice, fiecare zi aducand noi recorduri pentru indicii care urmaresc companiile listate pe piata de capital. Indicii BET-C si BET-FI au stabilit ieri noi maxime, in timp ce indicele de referinta BET a depasit pe parcursul zilei recordul inregistrat in februarie.
De la inceputul anului, indicele BET a crescut cu aproape 30%, in timp ce BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor SIF-urilor, a urcat cu circa 18%. La inceputul lui 2006, majoritatea brokerilor estimau la 30% cresterea pentru BET la finalul acestui an. Numai in octombrie, BET a castigat 6,5%, randament similar cu dobanda la un depozit bancar pe un an oferita de cele mai mari banci de pe piata, BCR si BRD.
Bursa si-a reluat cresterea puternica de la mijlocul lunii septembrie, urcand de atunci pe BET cu 11%, in timp ce BET-FI a avansat cu 23%.
"Cresterea cea mai recenta a fost generata de SIF-uri si de faptul ca in sedinta de luni, indicele BET-FI reusise sa sparga pragul de 55.000 de puncte. In acel moment s-au activat ordine, lumea a inceput sa cumpere, iar pe de alta parte, banii care au iesit de pe SIF-uri au intrat pe celelalte actiuni. Interesul investitorilor pentru SIF-uri se explica, in principal, prin faptul ca, asa cum arata atat brokerii romani, cat si cei straini, sunt bune de cumparat prin prisma analizei fundamentale", a declarat Adrian Caramiha, presedintele Eastern Securities.
Chiar daca piata a inregistrat o crestere puternica in ultima perioada, brokerii spun ca in continuare exista interes la cumparare din partea investitorilor, sunt bani disponibili, iar in aceste conditii, Bursa este asteptata sa atinga noi maxime in sedintele imediat urmatoare. "Ma astept la o corectie cel mai devreme la finalul saptamanii. Iar aceasta corectie nu cred ca se va intinde pe mai mult de 2-3 sedinte, iar cumulat pe acestea sa conduca la o scadere mai mare de 2-3%", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
Brokerii recomanda totusi investitorilor care doresc sa achizitioneze la preturile actuale sa faca achizitii avand in vedere un orizont de timp cel putin mediu.
"Eu recomand "hold" celor care detin actiuni acum, iar cei care vor sa cumpere sa aiba in vedere un orizont de timp de cel putin un an de zile pentru plasamentele lor. Pe termen mediu, randamentele vor fi mai bune decat castigurile speculative care se vor putea obtine pe termen scurt", considera Rares Nilas, directorul BT Securities.
Ieri, SIF-urile au castigat in medie 1%, cresteri inregistrand si aproape toate celelalte actiuni mari de pe piata. Petrom a urcat cu 3,3%, Rompetrol Rafinare(Petromidia) cu 2,7%, BRD cu 1%, o crestere importanta de 2% avand si actiunile Antibiotice. Pe de alta parte, Banca Transilvania a pierdut 1%, scaderea venind pe finalul sedintei, iar actiunile Transelectrica au scazut cu 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO