Burse - Fonduri mutuale

Bursa si-a trecut in cont cea mai proasta sedinta din acest an

Piata si-a trecut in cont cea mai proasta sedinta din acest an
14.01.2009, 17:42 17

"Cred ca putem sa spunem ca sedinta de ieri a fost cea mai proasta din acest inceput de an din punctul de vedere al volumelor transferate. Poate sunt investitori care asteapta decizia Bancii Centrale Europene de astazi privind rata dobanzii, insa majoritatea se afla in continuare intr-o stare de asteptare. Nu intra nimeni in piata atata timp cat exista probleme la nivel politic. In plus, invesitorii nu vor sa bage bani intr-o companie despre care nu stie in ce directie va merge. Daca afacerea este incerta, riscul este mare, iar in momentul de fata apetitul pentru risc este foarte scazut", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.

Bursa de Valori a deschis sedinta de ieri in crestere usoara, indicele general al pietei, BET-C, avansand in primele minute cu circa 1%. Indicele celor mai lichide zece societati din piata, BET, a deschis sedinta cu o apreciere de 1,3%, in vreme ce societatile de investitii financiare au crescut cu 1,8%.
Chiar daca aproape pe toata durata de tranzactionare piata a inregistrat cresteri usoare, in ultimele 15 minute aceasta a scazut puternic. Astfel, BET a inchis in pierdere cu 1,26%, BET-C a scazut cu 1,44%, in vreme ce BET-FI s-a depreciat cu aproape 2,6%.
"Situatia la nivelul lichiditatii s-a agravat foarte mult din decembrie anul trecut. Anul trecut mai aveam lichiditati cat de cat mari, insa in momentul de fata problema nu este scaderea pietei, ci lichiditatea", spune Murgoci.
In privinta tranzactiilor cu titlurile Bancii Transilvania (TLV), acesta este de parere ca investitorii nu vor renunta usor la aceste actiuni, in special datorita faptului ca la Bursa nu sunt multi emitenti atractivi.
Cele mai importante tranzactii din piata au fost inregistrate tot ieri de titlurile Banca Transilvania, acestea atragand lichiditati in valoare de 2,1 mil. lei (0,5 euro). BRD SocGen (BRD) si Erste Bank (EBS) au atras ieri rulaje totale in valoare de 0,8 mil. lei (186.000 de euro), titlurile acestora pierzand 2,4%, respectiv 4,4%. Societe Generale, banca-mama a BRD, a achizitionat marti un pachet de 41.000 de actiuni ale bancii pentru 344.000 de lei (80.000 de euro), pretul de transfer fiind de 8,39 lei/actiune.
Cea mai mare apreciere din piata, de 5,6%, a fost atinsa ieri de titlurile Energopetrol (ENP), lichiditatea atrasa de acestea fiind insa foarte scazuta, de aproape 2.400 de lei.
"Cu cat se prelungeste criza actuala cu atat investitorii si brokerii sunt mai rezervati in a face planuri. Deja este greu sa faci o prognoza pe termen mediu, insa putem vorbi despre anumite fenomene care ar putea aparea in februarie - martie. S-ar putea sa vedem rezultate financiare bune, societati care distribuie dividende, ceea ce ar atrage investitorii si ar creste probabil lichiditatea pe acei emitenti. In momentul de fata lichiditatea este foarte importanta, deoarece in piata trebuie sa circule multi bani. Aprecierile sau scaderile nu mai sunt atat de importante, pentru ca in cele din urma acestea fac parte din evolutia pietei", spune Murgoci.
In comparatie cu Bursa de Valori, piata derivatelor de la Sibiu a atras inainte de inchiderea sedintei aproape 8,9 mil. lei (2,1 mil. euro), peste nivelul inregistrat de intreaga piata spot de la Bucuresti. Cele mai multe tranzactii s-au realizat ieri pe perechea leu - euro cu scadenta in martie, urmate de derivatele pe SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF2).
Indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIA) a inchis sedinta de marti in scadere cu 0,3%. In Europa, principalele piete de capital au inregistrat ieri evolutii negative. Indicele francez CAC-40 se deprecia inainte de inchiderea sedintei cu 1,5%, indicele german DAX cu 1,8%, in vreme ce indicele austriac ATX inregistra o scadere de 0,8%. In Anglia, principalul indice din piata, FTSE 100, scadea ieri cu 2,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO