Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Şedinţă pe roşu luni la Bursa de Valori Bucureşti, după un început în creştere. Lichiditatea, la minimul ultimelor două luni şi jumătate

Bursă. Şedinţă pe roşu luni la Bursa de Valori...
10.10.2023, 00:00 99

Luni, 9 octombrie, benchmarkul local BET s-a depreciat cu 0,9% la sub 13.900 de puncte, într-o sesiune în care toţi indicii Bursei de la Bucureşti au înregistrat pierderi, de la 0,5% pe BET-FI, unde sunt incluse societăţile de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, la 1,3% în cazul BET-BK, indice de referinţă pentru administratorii de fonduri. Din structura indicelui principal, care începuse şedinţa pe plus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Transelectrica (-3,6%), One United Properties (-2,5%), Nuclearelectrica -(2,5%), Sphera Franchise Group (-2,5%), TTS (-2,3%), MedLife  (-2,2%), BRD SocGen (-2%) şi Romgaz (-1,8%,  potrivit datelor BVB.

Valoarea tranzacţiilor pe segmentul de acţiuni a fost de 38,7 mil. lei, de la 52,7 mil. lei vineri, sub media de anul acesta de circa 150 mil. lei. Astfel, ziua de luni a marcat cea mai joasă lichiditate de la sfârşitul lui august încoace. Doar trei companii din BET au afişat creşteri, printre care şi OMV Petrom care – după un avans de 1,4% la startul şedinţei – a încheiat ziua cu un plus de 0,1% venit pe fondul unor aprecieri de 3% până la 4% pe preţurile barililor de petrol Brent şi West Texas Intermediate.  La rândul lor, evoluţiile au fost susţinute de temerile conform cărora conflictul dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas s-ar putea răsfrânge asupra marilor producători de petrol din Orientul Mijlociu.

De altfel, incertitudinea generată de războiul israelo-palestinian s-a reflectat şi asupra celorlalte pieţe din Europa. De exemplu, la Paris, indicele CAC 40 pierdea 0,4% în ultimele ore de tranzacţionare, în timp ce DAX din Germania şi IBEX 35 din Spania coborau cu 0,6%, respectiv 0,9%. Indicele paneuropean Stoxx 600 era pe minus cu 0,2%, peste dinamica pieţelor americane, unde scăderile ajungeau la 0,3%-0,9% pe  Dow Jones, S&P şi Nasdaq. În Statele Unite, investitorii se îndreptau către active considerate mai sigure, precum obligaţiunile şi aurul spot, pe plus cu 0,9%. Barilul WTI creştea cu 4,2%.  Totodată, se remarcau creşterile înregistrate de unele companii europene de apărare: Saab (8,6%), Leonardo SpA (4,6%) şi Rheinmetall (6,2%). Acţiunile operatorilor aerieni British Airways, Lufthansa şi Air France scădeau cu 4,5% până la 7,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO