Burse - Fonduri mutuale

Bursa scade, brokerii raman optimisti

30.09.2005, 20:31 11

Bursa a mai inregistrat o zi de scadere, cu pierderi in jur de 1% pentru actiunile cele mai lichide. Indicele BET a pierdut 0,3%, iar BET-FI a coborat cu 1,2%.

Lichiditatea la nivelul pietei a inregistrat o scadere fata de sedinta precedenta, valoarea totala a tranzactiilor derulate cu actiuni listate la Bursa insumand 29,4 milioane de lei (8,3 milioane de euro). Tranzactii mai mari s-au facut cu actiunile SIF Oltenia si Moldova, rulajul realizat in fiecare caz depasind 1,6 milioane de euro.

Brokerii spun ca din partea investitorilor straini nu s-a vazut o scadere a interesului pentru piata de capital de la noi, ci dimpotriva.

"Pietele din regiune sunt foarte atractive pentru investitorii straini si exista un interes in crestere din partea acestora pentru zona Europei Centrale si de Est, nu unul in scadere. In acelasi timp, datorita miscarilor drastice de reducere a dobanzilor de la noi, este de asteptat sa intre pe Bursa tot mai multi bani de pe retail", a comentat Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities, una din societatile de brokeraj care lucreaza mai ales cu investitori straini.

In acelasi timp, brokerii considera ca pierderile inregistrate de unele actiuni ieri au fost determinate si de investitori care au incercat sa forteze o scadere a preturilor.

"Dupa cum s-au afisat in piata ordinele, mai ales pe SIF-uri, au fost speculatori care au incercat sa duca preturile mai jos. Chiar daca si pe parcursul acestei sedinte cu actiunile SIF Oltenia si Moldova s-au facut tranzactii mai mari, spre deosebire de zilele precedente, de data asta cei care au fost mai agresivi au fost vanzatorii. Totusi, nici cumparatorii mari nu au lipsit din piata si acest lucru s-a vazut cel mai bine pe Rompetrol Rafinare cand spre finalul sedintei au aparut ordine mari", a comentat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

"Probabil vom asista in continuare la o evolutie cu mici corectii, urmate de mici cresteri care vor duce la o stabilizare a pietei in perioada imediat urmatoare. Oricum, cel putin pana in 2007 eu ma astept ca Bursa sa ofere de departe cele mai bune randamente comparativ cu oricare alternativa de plasament, in conditiile in care economia va continua sa evolueze pozitiv, iar politicul nu se va amesteca decat in mod pozitiv sa influenteze piata de capital", a adaugat Ceuca.

Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate ieri, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii de 7,4 milioane de lei (peste 2 milioane de euro). La inchidere, titlurile au fost cotate la un pret de 1,84 lei/actiune, mai jos cu 1,1% fata de sedinta precedenta.

Titlurile Flamingo, in prima zi dupa trecerea perioadei in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a primi in mod gratuit titluri noi in cadrul unei majorari de capital derulata de companie, au inchis la 0,446 lei/actiune. Brokerii considera ca astfel investitorii care si-au pastrat actiunile detinute la Flamingo au avut de castigat in conditiile in care scaderea suferita de titluri a fost mai redusa decat cea care ar fi rezultat in urma calculului matematic. Flamingo va da in cadrul majorarii de capital cate cinci titluri noi pentru fiecare actiune veche detinuta, iar inainte de sedinta de ieri, cursul unei actiuni a retailerului de electronice era de 2,5 lei/actiune.



Piata RASDAQ

In conditiile in care lichiditatea pietei Rasdaq a continuat sa scada, vedeta sedintei de ieri a fost operatorul portuar Socep Constanta, cu un rulaj de 515.700 de lei (145.600 de euro).

Cotatia titlurilor Socep s-a mentinut totusi intre 0,25 lei/actiune si 0,26 lei/actiune, parand sa fi intrat pe o portiune de acumulare. Ultima tranzactie cu actiunile operatorului portuar s-a realizat la un pret de 0,26 lei/actiune, cu 0,8% mai mare decat in sedinta anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 89,3 milioane de lei (25,2 milioane de euro). Prin cele 64 de tranzactii derulate ieri cu titluri Socep s-au transferat peste 2 milioane de actiuni, reprezentand aproximtiv 0,6% din capitalul social. Actionariatul companiei este extrem de dispersat, cel mai influent actionar fiind SIF Oltenia cu o participatie de peste 7,5%.

La Categoria Baza cele mai multe tranzactii s-au realizat cu actiunile societatii de asigurare - reasigurare Ardaf Cluj, valoarea totala a acestora fiind de 116.500 de lei (33.000 de euro). Pe fondul presiunii la vanzare, cotatia tilturilor Ardaf a coborat de la 0,335 lei/actiune pana la un minim zilnic de 0,29 lei/actiune. Ultimul transfer cu actiuni Ardaf s-a realizat la un pret de 0,291 lei/actiune, cu 11,8% mai mic decat in sedinta anterioara.

Pretul titlurilor Biofarm continua sa se mentina in intervalul dintre 0,39 lei/actiune si 0,41 lei/actiune. In conditiile unor transferuri mai putine decat in sedintele anterioare, in valoare totala de 109.000 de lei (30.800 de euro), cotatia actiunilor producatorului de medicamente nu a mai trecut peste pragul de 0,4 lei/actiune. Pretul de referinta s-a stabilit astfel la un nivel de 0,3955 lei/actiune, cu 1,07% mai mic decat in sedinta anterioara.

Cei mai fericiti au fost ieri detinatorii de actiuni Prodlacta, pretul titlurilor producatorului de lactate din Brasov castigand ieri 6,25%. Interesul crescut manifestat joi pentru acest emitent a facut ca pretul actiunilor Prodlacta sa urce de la 1,57 lei/actiune pana la 1,7 lei/actiune, incheind sedinta la un nivel egal cu maximul zilei. Valoarea totala a transferurilor realizate cu actiuni Prodlacta a fost ieri de 41.000 de lei (11.600 de euro). stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO