Burse - Fonduri mutuale

Bursa s-a mai linistit, investitorii raman precauti

26.05.2006, 00:00 12

Bursa pare ca s-a stabilizat dupa fluctuatiile destul de puternice din ultimele zile, investitorii fiind inca foarte prevazatori dupa socul, spun brokerii, prea puternic, care a surprins intreaga piata bursiera.

Analistii din piata se asteapta ca perioada urmatoare sa se caracterizeze printr-o consolidare si reasezare a preturilor, acest lucru manifestandu-se si pe celelalte piete, din regiune.

"Piata are nevoie de o reasezare, o consolidare, respectiv o regandire a cotatiilor de pe bursa dupa socul puternic suferit de piata noastra. Toata lumea era prea dusa de val, prea optimista si cu gandul la niveluri ale actiunilor care s-au dovedit nerealiste", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Indicele BET a mai adaugat ieri 0,75% la valoare, dupa ce in sedinta precedenta castigase 3%, insa majoritatea titlurilor lichide au inchis cu aproximativ 1% sub nivelul de la inceputul saptamanii. Actiunile care aveau mai mult de recuperat dupa coborarea de marti, precum Petrom sau BRD, au inregistrat ieri cresteri mai mari. SIF-urile au urmat la randul lor trendul pietei, urcand inca de la inceputul sedintei cu 1-2%, nivel la care au si inchis sedinta de ieri. Cu toate acestea, SIF-urile continua sa se tranzactioneze la niveluri de pret mult mai reduse comparativ cu inceputul anului.

Valoarea scazuta a tranzactiilor realizate in sedinta de ieri evidentiaza faptul ca investitorii asteapta deocamdata sa vada cum va evolua piata in continuare inainte de intra din nou pe pozitii.

"In continuare ma astept la o tendinta de stabilizare a pietei, pana la gasirea unui nivel de echilibru, dupa care actiunile care intr-adevar merita sa creasca o vor face, acestea putand imprima un usor trend de crestere", considera Ceuca.

Investitorii asteapta in continuare si o decizie finala cu privire la modul in care vor fi impozitate castigurile din vanzarea de actiuni incepand de anul viitor, precum si cu privire la pragul de detinere la SIF-uri. Actualul proiect de modificare a Codului fiscal, care prevede impozitarea cu 16% a tuturor tranzactiilor din care rezulta un castig, precum si retinerea la sursa a 5% din profit, a starnit nemultumiri in randul investitorilor. Astfel, un grup de investitori a decis sa protesteze impotriva deciziilor autoritatilor prin organizarea unei greve. In semn de protest, cei aproximativ 200 de investitori care au anuntat ca participa la aceasta greva nu vor realiza astazi tranzactii la Bursa.



Actiunile Petrom au crescut ieri cu 3,4%, recuperand aproape integral valoarea pierduta in sedinta de marti. Brokerii cred ca aceste titluri se numara printre cele mai interesante dupa rezultatele foarte bune inregistrate in primul trimestru al acestui an, drept pentru care investitorii se asteapta ca pretul sa-si continue trendul de crestere din ultimele doua zile. Acest lucru este indicat si de cotatiile contractelor futures care se situeaza peste cursul de 0,487 lei/actiune cu care aceste titluri au inchis sedinta de ieri. Cresterea s-a realizat pe fondul unei lichiditati scazute, nivelul tranzactiilor efectuate cu aceste actiuni ridicandu-se la 0,42 mil. euro (1,48 mil. lei).



Titlurile SIF Oltenia au inchis sedinta de ieri in crestere cu 1,3% comparativ cu ziua precedenta, insa se mentin la un nivel de pret cu 12% mai redus fata de finele anului trecut. Volumele de tranzactionare pe care SIF-urile au crescut in ultimele doua zile au fost de asemenea mult mai reduse decat volumele pe care s-au vandut la inceputul saptamanii, semn ca investitorii sunt deocamdata prudenti la cumparare. Tranzactiile realizate ieri cu actiunile SIF Oltenia au fost de

0,58 mil. euro, incluzand o tranzactie speciala realizata la pretul de 2,55 lei/actiune. In piata, ultimul pret de tranzactionare al acestor titluri a fost de 2,25 lei/actiune.



Titlurile Rompetrol Rafinare au fost printre putinele actiuni lichide care au inchis in scadere sedinta de ieri, inregistrand o coborare de 0,65%, dupa ce incepusera sedinta in crestere. Brokerii sunt de parere ca, dupa scaderile puternice din ultimele luni, aceste actiuni au atins un nou nivel de echilibru la care se gasesc atat cumparatori, cat si investitori dispusi sa vanda. Cu toate acestea valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a fost una foarte scazuta, de doar 0,13 mil. euro (0,47 mil. lei). De la inceputul anului actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut aproape 30%. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la 0,0765 lei/actiune.



Actiunile retailerului IT&C Flamingo International au castigat ieri 1,3%, pe fondul unor tranzactii destul de reduse, de doar 26.000 de euro. Titlurile Flamingo s-au stabilizat dupa ce au pierdut peste 5% de la inceputul lunii. In ultimele saptamani au fost raportate mai multe vanzari de actiuni din partea unor manageri ai companiei. Ieri a fost randul lui Dan Topala, vicepresedintele Flamingo International, sa raporteze vanzarea a 0,2 milioane de actiuni, in valoare de circa 21.000 de euro. O alta persoana initiata din cadrul Flamingo, Alexandru Carlan, a vandut ieri 15.000 de actiuni. Ultimul pret la care s-au realizat ieri tranzactii cu titluri Flamingo a fost de 0,675 lei/actiune.



Actiunile NAPOLACT Cluj-Napoca, cotate pe piata RASDAQ, au castigat 25% in cursul sedintei de ieri. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a efectuat la 8,5 lei/actiune. Evolutia foarte buna din piata a avut loc dupa ce compania a dat publicitatii raportul cu privire la rezultatele pe anul trecut. Napolact a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 33,6 mil. euro (149 mil. lei), in crestere cu 22,5% fata de anul anterior. Compania a inregistrat anul trecut un profit de 6,9 milioane de euro (25 de milioane de lei), cu 37,8% peste nivelul din 2004. Pana la raportarea rezultatelor, cursul ramasese aproape neschimbat de la inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO