Burse - Fonduri mutuale

Bursa pregateste terenul tranzactionarii ETF-urilor

01.12.2009, 23:08 34

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis la finelesaptamanii trecute extinderea ofertei de instrumente financiaretranzactionate pe piata la vedere cu instrumente financiarestructurate Exchage Trading Funds (ETF), care se construiesc pebaza unor indici bursieri.

Potrivit reprezentantilor Comisiei Nationale a ValorilorMobiliare, in prima faza vor fi introduse la Bursa astfel deproduse care urmaresc evolutia principalilor indici ai BVB, urmandca dupa ce investitorii se obisnuiesc cu ele sa fie introduse sialtfel de produse, avand ca suport cursuri valutare, aur, petrolsau alte active si structuri de indici.

De exemplu, un investitor care va cumpara un produs de acest tipavand ca suport indicele BET va obtine acelasi randament caindicele pietei fara sa fie nevoit sa achizitioneze direct de peBursa pachete de actiuni incluse in indice si dupa structuraacestuia.

Un ETF poate sa urmareasca si evolutia inversa a unui indice,prin intermediul caruia se poate miza pe scaderea in valoare aindicelui, iar in vestitorul va putea obtine randamente pozitivedaca piata are o evolutie descendenta.

Instrumentele ETF va trebui emi se de societati de administrarea investitiilor, care vor actiona ca for matori de piata pentruacestea si mai apoi listate pe BVB pentru ca pro dusele sa devinadisponibile publicului larg.

Un investitor va putea in orice moment sa vanda sau sa cumpereun instrument ETF, neexitand riscul de lichiditate, fondurilejucand rol de contrapartida si in plus vor putea cunoaste valoareaacestora in orice moment, preturile fiind disponibile pe Bursa lafel ca in cazul oricarei actiuni.

Instrumentele financiare structurate vor putea fi tranzactionatesi in marja, odata ce Bursa va adopta mecanismele de conturiglobale si imprumut de valori mobiliare.

Conducerea Bursei a mai decis in cadrul aceleiasi adunari sareduca durata derularii vanzarilor speciale la ordin de la trei lao singura zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO