Burse - Fonduri mutuale

Bursa lanseaza doi indici noi si reduce suspendarile emitentilor

26.06.2008, 19:09 15

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a hotarat reducerea perioadei de oprire temporara de la tranzactionare a emitentilor in cazul raportarilor care pot influenta pretul actiunilor de la 60 la 15 minute si a restrans cazurile de suspendare la desfasurarea AGA.
"Perioada de suspendare a companiilor s-a redus de la 60 de minute la 15 minute, in cazul in care emitentul transmite bursei un comunicat cu informatii care pot influenta semnificativ pretul actiunilor sau decizia de a investi. De asemenea, Consiliul a decis restrangerea cazurilor de suspendare a companiilor in cazul desfasurarii AGA", spune Stere Farmache, presedinte-director general al Bursei de Valori. In prezent, titlurile sunt oprite temporar de la transferuri indiferent de punctele care figureaza pe ordinea de zi a AGA. Totodata, perioada de suspendare in cazul diseminarii deciziilor AGA va fi tot de 15 minute, daca raportul este publicat in timpul sedintei de tranzactionare. Daca informatiile sunt facute publice dupa inchiderea sedintei, atunci actiunile companiei vor reveni la tranzactionare in ziua urmatoare.
Pana acum, actiunile companiilor erau suspendate o zi sau chiar doua dupa desfasurarea adunarilor generale ale actionarilor.
O alta decizie adoptata de Consiliul Bursei se refera la regimul de tranzactionare a emitentilor listati si pe alte piete, cum este cazul Erste Bank.
"In cazul Erste Bank, actiunile emitentului nu vor fi oprite de la tranzactionare la BVB daca acestea nu sunt suspendate si pe piata de referinta", sustine Farmache. Alte modificari vizeaza ajustari care tin de arhitectura de tranzactionare a titlurilor de stat, care vor putea fi transferate si prin sistemul bancar.
Consiliul Bursei a mai aprobat introducerea la tranzactionare a actiunilor Teraplast Bistrita si Transilvania Constructii Cluj-Napoca. Actiunile Teraplast Bistrita ar putea intra la tranzactionare in data de 1 iulie, dar data introducerii titlurilor Transilvania Constructii nu a fost inca stabilita. Actiunile Teraplast urmeaza sa inlocuiasca drepturile de alocare aferente ofertei publice initiale, introduse la Bursa in data de 5 mai.
De asemenea, Comitetul Indicilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat introducerea a doi noi indici bursieri de la 1 iulie, unul care sa sublinieze evolutia celor mai lichide 25 de companii listate, inclusiv SIF-urile, iar celalalt pentru firmele din sectorul energetic si utilitati. Primul indice, denumit BET-XT (BET Extented Index), va include cele mai lichide 25 de companii listate la BVB, inclusiv SIF-urile, selectate conform coeficientului de lichiditate aplicat si in cazul BET, indicele care se refera la cele mai lichide zece companii de la Bursa.
Companiile incluse in acest indice sunt Altur, Alumil, Antibiotice, Biofarm, BRD, SSIF Broker, Compa, Condmag, Flamingo, Impact, Oltchim, Prodplast, Rompetrol Well Services, Rompetrol Rafinare, Zentiva, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia, SIF Oltenia, Petrom, Turbomecanica, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania. Ponderea maxima a unei companii in cadrul indicelui BET-XT va fi de 15%.
Cel de-al doilea indice, BET-NG (BET Energy & Related Utility Index), va avea in componenta companiile listate in segmentul de piata reglementata, al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul de energie si utilitatile aferente acestuia.
Companiile componente sunt Condmag, Dafora, Energopetrol, Oil Terminal, Petrolexportimport, Rompetrol Well Services, Rompetrol Rafinare, Petrom, Transelectrica, Transgaz. Ponderea maxima a unui simbol in cadrul BET-NG va fi de 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO